Cristhian

Ecuador

Dit is
Cristhian Ballestros (1977)

Vaderland
Ecuador  

In Nederland
Sinds 2006

Beroep 
Huishouding in een hotel

Dol op 
Voetballen met vrienden

Wil altijd nog
Naar het Anne Frank huis

Wil begraven worden in
Ecuador

“Ik werkte als matroos op een toeristenboot bij de Galapagoseilanden en daar ontmoette ik de Nederlandse Rebecca. We wisselden mailadressen uit en we begonnen met elkaar te mailen. Rebecca stelde mij
allerlei vragen, was echt geïnteresseerd in mij en vroeg door. Op mijn 17e ben ik vader geworden. Mijn ex en ik zijn gescheiden.  Na mij kreeg ze een relatie met een Zwitserse man en ze nam mijn dochter Cristhina mee naar Zwitserland. Cristhina was toen 6 jaar en ik heb haar 3 jaar niet gezien. Dat was verschrikkelijk. Een hele verdrietige periode in mijn leven. Rebecca begreep mij en accepteerde mij.

Na een lange afstandsrelatie van 2 jaar was ik het beu. We besluiten dat ik naar Nederland zal komen. Rebecca regelt alles voor me. Ik was nog nooit buiten Ecuador geweest. Had niet eens een paspoort. In Amsterdam aangekomen dacht ik: “Shit man dit is oud.” Ik had een beeld van Amsterdam zoals bijvoorbeeld Chicago met grote moderne gebouwen. Ik dacht: “OMG alles is grijs. En er zijn geen bladeren, geen kleuren.” De volgende dag was het Koninginnedag. Halverwege deze feestdag vroeg Rebecca: “Wat vind je van Nederland”. Op deze dag kon ik alleen maar antwoorden: “Hier kan ik blijven!” Het feest, de podia met muziek, zelfs de troep op straat. Het was aantrekkelijk voor mij. “De eerste drie jaar had ik het heel erg moeilijk in Nederland. Ik moest veel huilen, had depressies en alles. Het ging allemaal zo moeilijk. Die taal is zo frustrerend. Wat wel heel fijn was, was dat ik dichter bij mijn dochter woonde.

Inmiddels spreek ik behoorlijk goed Nederlands en als je een beetje Nederlands kent wordt het leven hier aangenamer. Kom je in het ritme van het leven. Ik voetbal nu wekelijks met Nederlandse jongens. Het leven is nu ok. Niet perfect. Qua werk wil ik ander dingen doen. Ik ben nu housekeeper in een hotel en bij mensen thuis. Mijn ambitie is om een cursus fotografie te gaan volgen. En mijn rijbewijs te gaan halen. Zijn voor andere mensen misschien kleine dingen, maar mij maakt het sterk.”

375 Amsterdammers hebben de Ecuadoriaanse nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen