Liene

Letland

Dit is
Liene Kazocina (1988)

Nationaliteit
Letland

Woont in
Oud Zuid

In Nederland sinds
2011

Beroep
Serveerster

Dol op
Zwemmen

Mist het meest
Familie en een tuin om eten in te verbouwen

Eerste indruk Amsterdam
Culturen die in harmonie naast elkaar leven

“Ik heb nooit gepland om in Amsterdam te gaan wonen. Hoe dan ook, nadat ik 5 jaar geleden afstudeerde, verliet ik Letland en kwam naar Amsterdam. Mijn plan was om een jaar te blijven. Wat geld te sparen en dan weer terug te gaan naar Letland.  Maar het was allemaal niet zo makkelijk als gedacht, en zo begon mijn verhaal in Amsterdam.

In het begin vond ik het heel moeilijk in Amsterdam. Eigenlijk moet je een heel nieuw leven beginnen: een huis zoeken, sociale contacten leggen en letterlijk de weg zien te vinden in Amsterdam, wat nog steeds de grootste uitdaging is voor mij. En ik had heimwee naar huis. Niemand die hier Lets spreekt. De grootste barierre was de taal. Het communiceren met mensen. Mijn Engels was gemiddeld. Ik kon het makkelijk verstaan, maar vond het moeilijk om mijn gevoelens in een andere taal te uiten.

Nu na 5 jaar kan ik gerust zeggen dat het mijn tweede thuis is. Dit jaar ben ik begonnen met mijn studie Nederlands en mijn doel is om het staatsexamen Niv1 te halen. Na een aantal jaren geworsteld te hebben met de vraag: blijf ik of ga ik terug, kan ik nu zeggen dat ik blijf.

1 van mijn favoriete plekken in Amsterdam is het leven op het water. De afgelopen twee zomers heb ik Amsterdam vanaf het water ontdekt. Dat lijkt wel een hele andere wereld. Water brengt je overal. Ik kan het niet eens uitleggen. Mensen zijn extreem gelukkig, ze lachen, kapiteins zeggen hallo tegen elkaar. Ik heb nog nooit zoveel gedag gezegd tegen vreemden in mijn hele leven als op een boottrip.”

276 Amsterdammers hebben de Letse nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen