Zoran

Slowakije

Dit is
Zoran Oravec (1974)

Vaderland
Slowakije

In Nederland sinds
2007

Beroep
Kapper

Dol op
Musea bezoeken en zwemmen/

Wil altijd nog
Studie Vertaalwetenschap afronden

Slowakije in Amsterdam
Café Het Wapen van Londen

“Mijn zus woonde hier en ik wilde dichter bij haar zijn, hoewel zij inmiddels weer terug naar Slowakije is gegaan. Ik kende de stad van vorige bezoeken. Ik vond Amsterdam in vergelijking met andere steden het mooiste, de meest interessante en meest boeiende stad. Het is een optimale plek om naar toe te gaan. Ook qua taal. Hier kun je eerst in het Engels beginnen. Dit is in een andere stad zoals bijvoorbeeld Parijs of Berlijn niet mogelijk. Zelfs in Londen niet. Daar spreken ze Brits Engels en dan voelt het alsnog of je een totaal nieuwe taal moet leren.

De eerste keer in Amsterdam ergens in de jaren ‘90 liep ik met familie over de Wallen. Ik was een puber. Ik vond het bijzonder dat prostitutie zo officieel kon bestaan. We liepen een stukje verder en daar was de gaypride. Dat waren hele sterke ervaringen. De gewoonheid van dingen die in andere landen niet gewoon zijn. Geen vooroordelen. Dat is Amsterdam voor mij. Een tram vol mensen waar iedereen een andere taal spreekt. Je kan en mag er hier anders uitzien en je anders gedragen. Durven laten zien wie je bent. Ook als je in de minderheid bent. 

Mensen in Amsterdam praten met elkaar, ook als ze elkaar niet kennen. Hoewel het anoniem is, is het niet onpersoonlijk. Je kan met iemand een gesprek hebben ook als je diegene niet kent. Mooi menselijk vind ik dat.”

483 Amsterdammers hebben de Slowaakse nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen