Allan

Denemarken

Dit is
Allan Sperling (1971)

Vaderland

Denemarken

Woont in
Westerpark

In Nederland sinds

2006

Beroep

Televisiemaker

Dol op

Naar de Noordermarkt gaan en Wie is de Mol?

Mist
Haring

Denemarken in Amsterdam
Roggenbrood van de bakker op Java eiland

Wil altijd nog
Naar Het Keukenhof, een beetje toerist spelen in eigen land


“De eerste keer dat ik in Amsterdam kwam was op mijn 12e samen met mijn ouders. Ik herinner me nog heel goed dat we op een rondvaartboot zijn geweest. De grachten en de oude huizen zijn echt uniek en het was ook de eerste keer dat ik dacht: “Dit is denk ik de mooiste stad van de wereld.”

Je wordt verliefd op Amsterdam. Je valt echt voor de stad, vooral in de zomer als je ’s avonds fietst, geen wind, de reflectie van lichtjes in het water. Zo ontzettend mooi.

Zo’n plek vind je nergens en dan ga je bedenken misschien moet ik helemaal niet terug gaan en hier gewoon een baan zoeken. Ik ging lange termijn plannen maken. Een echt huis zoeken en een baan en dat is allemaal niet zo makkelijk ik Amsterdam.

Ik vond een huis, misschien een derde van mijn huis in Denemarken. “Maar hey! Wel in Amsterdam!” Het is alsof je een natuurwonder meemaakt, maar je leeft er gewoon in. 

Er is één moment geweest dat ik uit Amsterdam weg wilde. Ik fietste naar mijn werk in de regen en kwam totaal doorweekt aan. Eenmaal binnen en dus kleddernat werd het buiten heerlijk zonnig en dat de hele dag. Maar toen ik weer naar huis ging, ging het weer ontzettend hard regenen. Ik had het compleet gehad en zei tegen mijn vrouw: “Ik wil dit niet meer.” Mijn vrouw heeft een heel goed regenpak voor me gekocht. Mijn advies aan iedereen die hier komt wonen: Koop een goed regenpak.”

496 Amsterdammers hebben de Deense nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen