Kay

Laos

Dit is
Kay Phonsavanh (1980)

Vaderland
Laos

In Nederland sinds
2003

Beroep
Kok

Dol op
Zingen en koken

Laos in Amsterdam
de Dappermarkt

Wil altijd nog
Een kookshow op televisie en een kookboek maken met gerechten uit Thailand en Laos

‘In 2002 ben ik naar Amsterdam gekomen. In Laos had ik mijn toenmalige vriend ontmoet, uit de Zaanstreek. We zijn hier getrouwd, maar na tien jaar niet meer samen. Ik woonde toen in Amstelveen en werkte als kok op de Zeedijk.

Toen ik net in Amsterdam woonde ging ik naar de inburgeringsschool. Zo’n vijftien minuten fietsen van mijn huis. Het was winter en het had gesneeuwd en ik moest er op de fiets naartoe. Ik vond het vreselijk koud, ik kon er bijna niet tegen. Ook kon ik in het begin dat ik hier woonde geen onderscheid maken tussen de verschillende bruggen en grachten. Ik dacht dat ik steeds op dezelfde brug was op dezelfde gracht, daar moest ik wel aan wennen. Eigenlijk kwam ik erachter dat ook veel Nederlanders dat moeilijk vinden. Maar het is nooit een probleem om in Amsterdam te verdwalen. Je ontdekt altijd iets nieuws.

Vijf jaar geleden was ik voor het laatst in Laos en binnen een week heb ik dan heimwee naar Amsterdam. Het lopen langs de grachten, wat drinken in de stad, overal op de fiets naartoe kunnen en mijn vrienden. Zelfs de kou mis ik dan, want in Laos is het soms wel 40 graden. Ook mijn bulterriër Sake mis ik teveel. Hij kan niet mee omdat het te heet is voor hem. Zijn buik verbrandt in de zon daar.Mijn familie is nog nooit in Amsterdam geweest. Ze durven niet te vliegen. Ik facetime met ze en dan praten ze ook met mijn vriend. Of tenminste, zij zeggen wat en ik vertaal het. Ik ben opgevoed door mijn oma, omdat mijn moeder is overleden toen ik twee was. Mijn familie weet dat ik op mannen val en accepteren dat ook, terwijl ik vroeger niet eens met meisjes mocht spelen op school. “Waarom niet?” vroeg ik dan. Waarop ze zeiden: “Je bent toch geen homo.”

Mijn vriend heeft een reclamebureau en hij heeft voor mij een restaurant gemaakt, Boi Boi op de Dapperstraat.  Een Thais restaurant, waar ik de kok ben. Ik kook voornamelijk Thais, maar af en toe ook een recept uit Laos, een zogenaamd isaan recept, zoals de keuken in Zuid-Laos waar ik vandaan kom, wordt genoemd. De ingrediënten haal ik op de Dappermarkt. Elke dag kom ik daar en waan ik me weer even terug in Laos. Iedereen kent elkaar en iedereen groet je: “Hoi Kay. Goedemorgen Kay.” Ik voel me daar heel erg thuis.’

8 Amsterdammers hebben de Laotiaanse nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen