Jampara

Burundi

Dit is
Jampara Makangira (1960)

Vaderland
Burundi

In Nederland sinds
1982

Beroep
Muzikant

Eerste indruk van Amsterdam

Voelde als thuiskomen

Wil altijd nog
Optreden op het Museumplein

Burundi in Amsterdam
De Bijlmer

‘Toen ik vijftien was speelde ik bij een voetbalclub in Burundi. Ajax heette deze club. Hierdoor hoorde ik over het Ajax van Amsterdam en de legendarische Johan Cruijff. Op eenentwintigjarige leeftijd ging ik naar Amsterdam toe. Ik wilde de wereld ontdekken, vroeg me af wat er aan de andere kant van de wereld gebeurde. Met alleen een tas met een paar broekjes, shirts en slippers kwam ik aan. Ik had niet het plan om hier voor eeuwig te blijven en mijn geld hier te gaan verdienen. Ik kwam hoofdzakelijk om wiet te roken. Ik ben hier blijven hangen, ik vond het hier zo leuk.

Als muzikant reis ik de hele wereld over. En als ik terugkom in Amsterdam ben ik heel blij. Amsterdam is de mooiste stad van de wereld. En Kaapstad. Dat vind ik een vergelijkbare stad met Amsterdam. Uit Burundi mis ik niks. Behalve mensen; vrienden, familie. Maar ik ken inmiddels meer Nederlanders dan mensen uit Burundi.

Ik rook nog steeds wiet. Lekker thuis. De coffeeshops waren vroeger gezelliger. Nu is het er te commercieel en er komen alleen maar buitenlanders.

Ik heb vier kinderen. Allemaal Amsterdammers. Met hun moeders ben ik niet meer samen. Mijn kinderen noemen me soms papa, soms Jampara. We zien elkaar niet overdreven vaak, maar we houden van elkaar en dat is het belangrijkste.

Ik ben een gewoon, klein mannetje. Ik ben niet rijk, maar meer dan gelukkig. Ik ken niemand die gelukkiger is dan ik. Ik heb alles gedaan, alles gehad. Ik heb geen stress, hoef geen miljonair te zijn en hoef geen dikke auto te hebben. Als ik maar kan spelen op mijn gitaar.

Ik heb overal gespeeld, behalve in het Vondelpark en op het Museumplein. Als echte Amsterdammer vind ik dat ik daar ooit nog eens moet optreden.’

52 Amsterdammers hebben de Burundese nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen