Elodie

Congo Brazzaville

Dit is
Elodie Ibouanga (1992)

Vaderland
Congo (-Brazzaville)

In Nederland sinds
2002

Beroep
Student Gezondheidswetenschappen

Dol op
Yoga en fitness

Wil altijd nog
Een boek schrijven

Congo (-Brazzaville) in Amsterdam
Het Nigeriaanse restaurant African Kitchen in Gein 

‘Ik kom uit een groot gezin met zes meiden en één jongen. Behalve één zus woont iedereen in Nederland. Ik ben de jongste. Op mijn zesde verlieten we Congo en gingen we in Gabon wonen. Vier jaar later vertrokken we naar Nederland en kwamen we op Schiphol aan. Het was er groot en druk, dat is wat ik er nog van weet. We werden in een asielzoekerscentrum in Medemblik geplaatst en na een jaar kregen we een huis in Hoogkarspel. Daar heb ik mijn jeugd doorgebracht tot ik op mijn twintigste ging studeren in Amsterdam. In Hoogkarspel was ik op school één van de weinige buitenlandse leerlingen. Toen ik in Amsterdam kwam, viel me dan ook meteen op dat hier zoveel meer diversiteit is. Je vindt altijd wel mensen die bij je in de smaak vallen.

Een van de verschillen tussen de Nederlandse en de Congolese cultuur is de manier waarop partners aan ouders worden voorgesteld. Ik zie bij veel Nederlandse jongeren dat zij wat makkelijker zijn met het voorstellen van hun vriendje/vriendin aan hun ouders. Wanneer de relatie uitgaat wordt het volgende vriendje ook voorgesteld. Mijn ouders zouden daar niet blij mee zijn. Pas als de relatie echt voor een langere tijd is, dan neem je een partner mee naar huis. Het kan uiteraard gebeuren dat een relatie na een lange tijd uitgaat en dat je een nieuwe partner vindt. Wat dat betreft zijn mijn ouders de moeilijksten niet. Maar in het algemeen is het niet de bedoeling dat je iedere vriendje mee naar huis neemt.

Ik krijg vaak de vraag waar ik vandaan kom. Meestal gokken mensen: “Uit Suriname?” En als ik vertel dat ik uit Afrika kom: “Uit Ghana?” Over Congo is niet zoveel bekend. Congo bestaat uit Congo-Kinshasa en Congo-Brazzaville. Ik kom uit Brazzaville. Persoonlijk merk ik weinig verschillen tussen de twee Congo’s. Op cultureel vlak niet en in beide wordt Frans gesproken. Alleen in Kinshasa met een ander accent. Vergelijkbaar met het Vlaams bijvoorbeeld. Congolees in mij is dat ik graag dans. Dansen is een onderdeel van de Congolese cultuur. Op familiefeestjes danst iedereen. En ik ben dol op Congolees eten. Ik kook het niet zelf, maar als ik naar mijn ouders ga, wil ik altijd pondu eten. Een gerecht met gekookte cassave bladeren. Heerlijk.’

48 Amsterdammers hebben de nationaliteit van Congo-Brazzaville

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen