Behir

Djibouti

Dit is
Behir Gele (1980)

Vaderland

Djibouti

In Nederland sinds
1989

Beroep
Hovenier

Eerste indruk Amsterdam
Mensen die over water liepen (ijs)

Wil altijd nog
Hbo-opleiding tuin en landschap afronden

Mist
Het onopvallend zijn

‘Ik was negen jaar toen mijn moeder mij naar Amsterdam bracht. In Djibouti was het niet meer veilig door de oorlog en hier in Amsterdam kon ik bij een tante wonen. Mijn moeder moest terug, want door het kopen van de tickets had ze een schuld en die moest eerst afbetaald worden. Natuurlijk was de overgang naar hier heel heftig, zonder mijn moeder, maar ook van het warmste land ter wereld naar de kou hier. Het was de eerste keer dat ik sneeuw zag en ik was in shock dat mensen over de grachten liepen en schaatsten. In Djibouti is het heel normaal dat je al jong zelfstandig bent en meehelpt in het huishouden. Ik ging dan ook alleen naar school met de tram en deed boodschappen. De stad was groot en druk, maar ik vond er snel mijn weg.

Na twee jaar werd ik in een pleeggezin in Andijk geplaatst. Daar was ik opeens het enige donkere jongetje. Iets wat rond de puberteit echt moeilijk werd. Ik wilde net als alle blonde kinderen in mijn klas zijn, kamde zelfs mijn haar net als hen met gel naar achter. Ik voelde constant dat ik anders was en dat mensen naar me keken. Ik miste Amsterdam waar je niet opvalt en je kan zijn wie je wil zijn.

In Djibouti is de mentaliteit heel anders. De man is bijvoorbeeld altijd de baas in huis. In een huis vol vrouwen is een jongen van tien nog steeds de baas, omdat hij een man is. Daar liep het in mijn pleeggezin ook bijna op stuk. Zij hadden zich nooit in mijn afkomst verdiept en begrepen mijn gedrag niet. Uiteindelijk wel en hebben ze me echt uit moeten leggen hoe het hier werkt.

Ik ben enorm vernederlandst. Ik ben nooit meer teruggeweest naar Djibouti. Ik wil dat wel heel graag. Ik heb me altijd voorgenomen terug te gaan met iemand waar ik veel van houd. Dat is mijn vrouw. Ze is nu zwanger dus dit is niet het beste moment, maar ik wil haar graag meenemen en laten zien waar ik vandaan kom en haar meenemen door mijn jeugdherinneringen.’

1 Amsterdammer heeft de Djiboutiaansee nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen