Ebtesam

Koeweit

Dit is
Ebtesam Veening-Alolayyan (1978)

Vaderland
Koeweit

In Nederland sinds
2006

Beroep
Consultant

Dol op
Uit eten gaan en piano spelen

Wil altijd nog

Op een paard door de straten van Amsterdam

Koeweit in Amsterdam
De grachten doen me denken aan Koeweit, want daar is een prachtige zee.

Mist
De warmte in Koeweit

‘Ik kwam in Nederland om een master te volgen aan de universiteit van Twente in Enschede. Daar ontmoette ik mijn Nederlandse man. In eerste instantie ging ik terug naar Koeweit, maar ik realiseerde me pas toen ik daar was dat hij de liefde van mijn leven is. En dus kwam ik tien jaar geleden in Nederland wonen. Vier jaar geleden zijn we naar Amsterdam verhuisd en wonen nu op IJburg. Dat is voor een gezin met kinderen heel leuk. Al waait het er wel hard.

Mijn familie had eerst wel moeite met mijn keuze voor een Nederlandse man. Ik kom uit een generatie waarin iedereen meer voor zichzelf kiest dan dat ze hun leven laten bepalen door de familie. Dat is ook gelijk een verschil tussen Koeweit en Nederland. Er is in Koeweit een veel grotere sociale druk. Je voedt je kinderen samen met je familie op. Hier ligt de focus van opvoeden meer bij de ouders. Daar ben in nu meer aan gewend en vind ik fijn.

Mijn familie heeft  moeten wennen, maar nu zijn ze heel gelukkig voor me. Ze komen ons ook wel opzoeken, maar ze houden niet van het weer. Ik eigenlijk ook niet. In Koeweit houden we van de regen, omdat het daar heel droog is. Hier is de regen anders, het is hele koude regen. Je zegt ook wel: het is vies weer. Ik leer steeds beter Nederlands, maar spreek met mijn zoontje Arabisch en met mijn man Engels.

Ik houd van Amsterdammers. Ze zijn makkelijk in de omgang, heel erg internationaal gericht en open. Ik ben ook dol op de grachten. We hebben zelf een boot en maken graag een tochtje over het water. Water doet me aan Koeweit denken, daar hebben we mooie zee. Door het water voel ik me verbonden met thuis. Mijn hart is op twee plekken: in Koeweit en in Amsterdam.’

 

5 Amsterdammers hebben de Koeweitse nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen