Roberto

Libië

Dit is
Roberto Vittorio Haliffi (1950)

Vaderland
Libië

In Nederland sinds
1983

Beroep
Musicus

Eerste indruk van Amsterdam
Kleurrijk en modern

Wil altijd nog
Op fietsvakantie door Nederland

Wil begraven worden
In Israël op een Joodse begraafplaats

‘Tijdens de zesdaagse oorlog in 1967 was het voor ons als Joods gezin in Libië niet veilig meer. In twintig dagen tijd gingen we van een gewoon gezin met vrienden met allerlei culturele achtergronden, naar een gezin op de vlucht. Alles hebben we verloren. We mochten één koffer meenemen en een briefje van één Libische pond. De rest werd geconfisqueerd. We zijn nooit meer teruggeweest. Gaddafi had een wet uitgevaardigd waarin stond dat Joodse mensen die in Libië geboren zijn het land niet meer in mochten. En tegenwoordig is Libië zo onstabiel dat niemand er meer naartoe durft te gaan. Nadat we uit Libië waren gevlucht, zijn we naar Italië gegaan. Ik heb lang in Milaan gewoond, totdat ik in 1983 mijn Nederlandse vrouw ontmoette en met haar naar Amsterdam vertrok. Ons huwelijk heeft acht jaar geduurd, toen zijn we gescheiden. We hebben samen een zoon, die nu dertig is.

Ondanks dat ik langer elders woon dan dat ik in Libië heb gewoond, voel ik me een Libiër. Daar liggen mijn herinneringen aan de fijne jeugd die ik heb gehad. Ik vind het wel jammer dat ik mijn zoon niks kan laten zien van het land waarin ik ben opgegroeid. Ik heb nog wel een paar foto’s en ik heb hem veel verteld. Over de zomers die zo heet zijn in de stad dat we altijd naar het strand trokken. We leefden dan aan de boulevard en op het strand. We namen eten mee en gingen vis vangen. Als ik aan het strand denk, dan denk ik aan het goede leven. Mijn zoon woont inmiddels in Zandvoort. Hij voelt zich daar beter dan in de stad. Zit er toch iets in zijn genen.

Ik houd van Amsterdam. Het is een tolerante stad. Maar ook hier zijn nog steeds intolerante mensen aanwezig. Wat mij betreft zou Amsterdam eigenlijk een stad moeten worden waar alleen tolerante mensen wonen. Doe je daar niet aan mee, dan moet je maar weg.’

42 Amsterdammers hebben de
Libische nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen