Agnieszka

Polen

Dit is 
Agnieszka Lobbezoo (1969) 

Vaderland
Polen

Woont in

Oud Zuid

In Nederland sinds
1993

Beroep

Social Media Manager

Dol op
De tango dansen

Wil altijd nog
Op een podium staan om te acteren

Mist
Haar familie en de geuren van Polen

Polen in Amsterdam

Meneer Marek (eigenaar Poolse delicatessen) in de van Woustraat

“De eerste keer dat ik in Amsterdam kwam was met mijn Nederlandse liefde. We gingen een dagje naar Amsterdam, want hij woonde toen in Almere Hij werkte in Polen voor een Amerikaans bedrijf en had samen met collega’s in een museum mijn zusje ontmoet, die daar in haar gymnasiumtijd rondleidingen gaf. Zij raakte bevriend met ze en nam ze ook een keer mee naar huis. Zo kwam het dat ik deze Nederlandse jongen ontmoette in mijn ouderlijk huis. Ik herinner me goed dat toen we het Centraal Station uitkwamen er heel veel drukte was van gekleurde reclame borden. Dat had je helemaal niet in Polen, daar had je toen geen reclame. En die fietsen. Overal maakte ik foto’s van fietsen, zoveel fietsen had ik nog nooit gezien. Mannen in pak, dames met hakken aan en toch allemaal op de fiets. Zo bijzonder.

In het begin had ik best een minderwaardigheid complex, je komt hier en terwijl je alles kan, en afgestudeerd bent, ben je hier nog niks. Daarom wilde ik zo snel mogelijk de taal leren en dat is heel goed gegaan. Binnen een half jaar ging ik aan de slag bij een bedrijf en moest Nederlands praten. Het was erg spannend, en ik maakte grappige fouten, zoals mijn leidinggevende die van snoep hield, een ouwe snoeperd te noemen ;-)

In de eerste jaren in Amsterdam gingen we er vaak op uit en leerden we een hoop mensen kennen in de buurt. Ik help ook mensen uit Polen die hier komen. Ik ben redelijk maatschappelijk actief en geef mensen graag een beetje support, een duwtje in de goede richting. Maatschappelijk sociale betrokkenheid is heel belangrijk net als respect voor ouderen. Ik heb ook een goed contact met mijn 80-jarige ras Amsterdamse buurvrouw en die verbinding is zo leuk.

Ik zou graag willen dat Amsterdammers meer tijd besteden aan hun medemens. Je hoeft niet gelijk koffie te drinken, maar gewoon even 2 minuten een gesprekje. Amsterdam is altijd sociaal geweest en dat moet niet veranderen.”

2.906 Amsterdammers hebben de Poolse nationaliteit


180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen