Amer

Saoedi-Arabie

Dit is
Amer H. Asseri (1981)

Vaderland
Saoedi-Arabië

In Nederland sinds
2016

Beroep
Promoveert in Medische Biochemie

Eerste indruk van Amsterdam
Lachende mensen

Mist
Het geluid van de moskee

Wil altijd nog
Een kuur vinden voor tuberculose

‘Mijn vader heeft zesentwintig kinderen bij drie vrouwen. Ik ben de enige die in het buitenland woont. Drie maanden geleden kwam ik in Amsterdam aan. Het was de eerste dag van de Ramadan en hier moet je langer vasten omdat het langer licht is, dat was na zo’n reis behoorlijk zwaar. Mijn bagage was ook nog eens twee weken kwijt, dus ik had maar één T-shirt en omdat we hier nog nooit waren geweest, wisten we nog niet waar we bepaalde, speciale ingrediënten kunnen kopen.

Ik ben hier gekomen met mijn vrouw en drie kinderen. Vrienden hebben wel tegen me gezegd: “Ga niet naar Amsterdam, daar is alles vrij. Je hebt er drugs en prostitutie.” Maar ik heb me voorbereid en ik weet dat het er is. Ik accepteer dat iedereen hier vrij is om te doen en laten wat hij wil. Ik vind de geur van wiet vreselijk en zal mijn familie niet meenemen naar de wallen, maar verder kan ik er goed mee leven. Ik vind het ook goed voor mijn kinderen dat ze in contact komen met allerlei verschillende culturen.

Mijn ouders vonden het wel moeilijk dat we vertrokken, ze hebben gehuild toen we weggingen. De eerste twee weken belden ze elke dag op. Ik heb ze uitgenodigd om ons te bezoeken, maar ik weet niet of ze dat echt durven.

In de drie maanden dat ik hier nu ben, zijn de opvallendste verschillen met thuis bijvoorbeeld het weer. In Saoedi-Arabië hebben we overal airco: thuis, in de auto en in winkels. We lopen weinig buiten zoals hier, maar meer van airco naar airco. Mijn kinderen spelen hier ook elke dag buiten, dat is iets wat ze niet kennen. Verder valt het me nu pas op dat thuis altijd het geluid van de moskee klinkt, dat heb je hier niet. Ik mis dat wel. Net als het eten. De echt traditionele Arabische gerechten. We hebben wel veertig soorten dadels bijvoorbeeld. Ik heb tien dozen meegenomen in mijn bagage.

Ze kwamen gelijk van pas toen ik mijn buurman aan de deur had met een klacht over het geluid dat mijn jongste zoon maakte. In Saoedi-Arabië heb je grote huizen en dikke muren, je hoort je buren niet. Hier zit je veel meer op elkaar dus dat is even wennen. Ik heb de buurman dadels en mijn excuses aangeboden. Eind goed, al goed.’

16 Amsterdammers hebben de Saoedische nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen