Ghadeer

Oman

Dit is
Ghadeer Alkiyumi (1992)

Vaderland
Oman

In Nederland sinds
2016

Beroep
Associated Sales Representative

Dol op
Kamperen aan zee, in de bergen of in de woestijn van Oman

Wil altijd nog
Nederlands eten leren koken

‘Op mijn werk werd gevraagd wie er wilde solliciteren naar een functie in Amsterdam. Natuurlijk wilde ik dat, wie wil er nou niet naar Amsterdam. Ik zag op internet foto’s van Amsterdam en dacht meteen: “Daar kan ik zeker wel wonen!” En nu ik er woon, kan ik dat alleen maar beamen. Hoewel ik wel in shock was over het weer. Ik kwam notabene in de zomer, maar wat had ik het koud. Ik droeg wel drie lagen kleding over elkaar. Mensen zeiden lachend tegen mij: “Wacht maar tot het winter wordt.”

Wat me heel erg opvalt aan Amsterdammers is dat ze zo vriendelijk zijn. Het eerste wat ik zie bij een Amsterdammer is een glimlach. Ik was van tevoren een beetje bang dat het misschien eng zou zijn om naar een land te gaan waar het roken van wiet legaal is, maar nu ik er eenmaal woon, is dat helemaal niet het geval. Iedereen blijft verantwoordelijk, of hij nou gedronken of geblowd heeft of niet.

De eerste twee weken woonde ik in een studentenhotel in West. Ze hebben me er uitstekend wegwijs gemaakt in Amsterdam. Met al mijn vragen kon ik daar terecht. Over het invullen van formulieren, het zoeken naar een appartement, het vinden van een bank. In Oman betaal je geen belasting en ook dat fenomeen is mij uitgelegd.

De beste tip die ik heb gekregen is: “Wees jezelf.” Amsterdammers houden meer van je als je jezelf bent. Hier kan ik doen en zijn wie ik ben zonder dat ik daarvoor veroordeeld wordt. Dat vind ik echt te gek!

Er is me weleens verteld dat het makkelijk voor mij moet zijn om Nederlands te leren, omdat we in het Arabisch dezelfde uitspraak van de letter ‘g’ hebben, maar vooralsnog spreek ik het nog niet. Ik zou het wel graag willen leren.’

2 Amsterdammers hebben de
Omaanse nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen