Sobhi

Palestina

Dit is
Sobhi Khatib (1985)

Vaderland
Palestina

In Nederland sinds
2014

Beroep
Strateeg

Dol op
Koken en eten

Eerste indruk van Amsterdam
Een stukje hemel op aarde

Palestina in Amsterdam
De Javastraat in Oost

‘Voor mijn mastergraad was ik in Italië waar ik mijn vrouw Elena ontmoette. Zij kwam bij mij in Palestina wonen, maar toen we daar tien maanden waren, kreeg ze twee banen aangeboden. De ene was in Kabul, Afghanistan, de andere in Amsterdam. Toen ze mij vroeg wat ik zou kiezen, antwoordde ik: “Amsterdam” en uiteindelijk heeft ze ook voor Amsterdam gekozen.

En zo begon onze langeafstandsrelatie tussen Palestina en Amsterdam. Ik ging elke maand naar haar toe en na de zoveelste keer vrij genomen te hebben van mijn werk, zei mijn baas: “Je kan niet elke maand vakantie opnemen, je mag niet naar Nederland.” Dit was de dag voordat ik zou vertrekken en via Skype vertelde ik het treurige nieuws. Elena was teleurgesteld, maar zag ook wel in dat ik niet anders kon. Tot de volgende dag. Ze belde me via Skype en vroeg: “Houd je van me?” “Ja”, antwoordde ik. “Houd je ook zoveel van me dat je met me wil trouwen?” Overdonderd zei ik: “Ja” en Elena ging verder: “Ok, zullen we dan in Amsterdam of in Palestina gaan wonen?” Het is Amsterdam geworden en tot op de dag van vandaag heb ik er geen seconde spijt van. Natuurlijk mis ik mijn familie en vrienden, maar Amsterdam is een stad waar ik mezelf kan zijn ondanks en dankzij de diversiteit om me heen. Dat is in Palestina veel moeilijker door de bezetting van de Israeli’s.

We zijn getrouwd in het stadhuis van Amsterdam en dat vind ik heel bijzonder omdat op deze plek voor het eerst een homostel is getrouwd. Amsterdam voelt voor mij als thuis. Ik voel me verwant met de diversiteit en de creativiteit van de stad. Ik was laatst naar Limburg met mijn zen lerares. Zij is een kale boeddhist en je zag mensen echt naar haar kijken, denkend: “Wat is dit?” In Amsterdam wordt er niet op of omgekeken. Het maakt hier niet uit hoe je eruitziet.

Elena en ik hebben net een huis gekocht in Oost. Als ik ergens Palestina in Amsterdam voel, is het in de Javastraat in Oost. Soms is het daar net zo chaotisch als het in Palestina kan zijn en net zo divers. Wat ik vooral heel erg mooi vind aan deze straat is dat er zoveel verschillende mensen rondlopen die niet alleen cultureel verschillen, maar ook qua opleiding en in leeftijd. Ik hoop dat dat nog heel lang zo naast elkaar blijft bestaan.’

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen