Deki

Bhutan

Dit is
Deki Yangzom (1983)

Vaderland
Bhutan

In Nederland sinds
2012

Beroep
Salesmanager

Dol op
Yoga

Wil altijd nog
Leren fietsen

Bhutan in Amsterdam
Amsterdamse bos

Mist
Pittig eten

‘Toen ik klein was, had ik een droom. Ik wilde naar het buitenland en kennismaken met andere culturen en de wereld ontdekken. Eigenlijk gaat niemand uit Bhutan weg. Het is het gelukkigste land ter wereld. Mijn ouders namen mijn droom dan ook niet heel serieus. Mijn moeder plaagde me er soms mee: “Zo’n verlegen meisje als jij? De wijde wereld in?” Maar ondertussen hebben ze wel altijd contact gehouden met vrienden van mijn broer die in Nederland woonden, voor als het echt een wens zou zijn.

Vijf jaar geleden ging ik, het was de tweede keer dat ik buiten Bhutan kwam. Ik heb ook twee jaar in India gestudeerd. In Bhutan kan je niet verder leren dan de 10e klas, maar als je ouders het financieel kunnen veroorloven dan kan je in India nog twee jaar langer studeren. In Amsterdam was ik in eerste instantie heel erg verdrietig. Ik had heimwee en belde mijn moeder huilend op. Mijn moeder zei: “Het was jouw eigen idee, jouw droom, maak er wat van.” Ik wilde haar ook helemaal niet ongerust maken, maar het is hier zo anders. Echt een shock. In Bhutan hebben we bijvoorbeeld geen stoplichten. We hebben politieagenten, met lange witte handschoenen aan, die het verkeer regelen. In Bhutan lopen we technologisch echt wel achter. Pas sinds tien jaar hebben we computers op werk, maar daarvoor werd alles nog geschreven.

Na een moeilijke start in de stad, ontmoette ik mijn huidige werkgever. Hij heeft een familiebedrijf en ik heb het geluk dat ik daar mocht komen werken. Zij voelen als mijn tweede familie en ik ben nu heel gelukkig in Amsterdam. Ik ben minder verlegen en heb meer vertrouwen in mezelf. Ik heb heel veel leuke mensen leren kennen en durf meer te doen wat ik zelf wil. Wat ik alleen nog steeds niet kan, is fietsen. Het is een ramp, maar ik ga het leren, echt. Amsterdam is mijn tweede huis en mijn droom is uitgekomen.’

2 Amsterdammers hebben de Bhutaanse nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen