Joyce

Saint Vincent en de Grenadines

Dit is
Joyce Yammie (1959)

Vaderland
Saint Vincent en de Grenadines

In Nederland sinds

1985

Beroep
Ziekenverzorger

Dol op
Ajax en Manchester United

Saint Vincent en de Grenadines in Amsterdam

Ten Katemarkt

‘Saint Vincent is een tropisch eiland en als ik vertel dat ik daar vandaan kom, zeggen mensen altijd: “Wat doe je hier dan?” Ik ben hier toevallig gekomen. Terwijl wij nog op Saint Vincent woonden, woonde mijn moeder op Curaçao. Om haar eigen gezin van zeven kinderen te kunnen onderhouden, werkte ze daar bij een Nederlands gezin. Dat gezin ging terug naar Nederland en ze wilden graag dat mijn moeder meeging. Maar Nederland leek mijn moeder veel te koud, dus die zei: “Nee.” Ik riep als grapje: “Ik ga wel mee.” En voor ik het wist waren alle papieren geregeld en woonde ik als au pair in Amsterdam. Dat is ruim dertig jaar geleden en ik weet niet of ik ooit voorgoed terugga. Ik heb hier mijn twee kinderen en Amsterdam is een fijne stad. In Saint Vincent heb je natuurlijk het heerlijke klimaat en de prachtige natuur en ook de relaxte manier van leven vinden veel mensen aantrekkelijk. Maar Amsterdam heeft bijvoorbeeld een heel goed openbaar vervoersysteem. Waar je naartoe wilt, daar kan je naartoe. Je hoeft geen auto te hebben of te bedenken: “Wie kan me nu weer brengen?” En daardoor ben je hier veel vrijer dan op het eiland. Ook de opleidingen voor de kinderen zijn hier beter. Er is veel meer keuze. Wat ook weer een nadeel kan zijn. Kinderen doen nu een studie die ze leuk lijkt en als ze het na twee jaar toch niet meer zo leuk vinden, dan gaan ze een andere studie doen. Op Saint Vincent maak je af waarmee je begonnen bent. En luisteren kinderen nog naar het studieadvies van hun ouders.

Nederlanders zijn heel erg gefocust op vakantie. Als het vakantie is, moet je met vakantie. En er zijn veel vakanties in het jaar: kerstvakantie, herfstvakantie, meivakantie, zomervakantie. En elke keer komt weer die vraag: “Wat gaan we doen met vakantie?” Ik vind dat je je wel een beetje moet aanpassen aan het land waar je woont, dus gingen wij ook maar steeds weg. Zodat mijn kinderen een antwoord hadden op de vraag: “Waar zijn jullie geweest?” Als ze na de vakantie terugkwamen op school: “Naar Spanje.” Of: “Naar Turkije,” riepen ze dan.


Om de drie jaar ga ik terug naar Saint Vincent. Omgekeerd komt mijn familie hier niet of nauwelijks. Mijn moeder is hier één keer geweest, maar ze vond het niks hoor. Veel te koud. En het was nog wel zomer. Als er toch een keer iemand overkomt, neem ik ze mee naar het museum. Op het hele eiland Saint Vincent is maar één museum te vinden. Ik zou mijn familie meenemen naar een museum waarvan ze nooit hadden kunnen denken ooit zoiets te zien. Zoals bijvoorbeeld Madame Tussauds. En natuurlijk gaan we shoppen. Op de markt. Ik houd niet van winkels en pashokjes. Ik vind het buiten veel leuker.’

2 Amsterdammers hebben de nationaliteit van Saint Vincent en de Grenadines

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen