Ekaterina

Turkmenistan

Dit is
Ekaterina Kolomyitseva (1984)

Vaderland
Turkmenistan

In Nederland sinds
2016

Beroep
Werkzaam in de duurzaamheidssector

Eerste indruk van Amsterdam
Uniek en gezellig

Dol op
Mediteren

Mist
Meloenen 

‘Op mijn vijftiende ben ik met mijn familie van Turkmenistan naar Engeland verhuisd. Inmiddels ben ik tweeëndertig en ik ben nooit meer teruggeweest in Turkmenistan. Het is een gesloten land waar je, ook al ben je er geboren, moeilijk in komt. Daarnaast durf ik het risico niet te lopen dat als ik eenmaal in het land ben, ik er niet meer uit kan komen. Ik heb zowel een Brits als een Turkmeens paspoort. Het Turkmeense paspoort is een bijzonder document, zonder vervaldatum. Dat heeft nogal eens voor problemen gezorgd bij de douane, dan willen ze weten of het paspoort nog geldig is. Lastig voor iemand die nogal reislustig is.

Na Engeland heb ik in Parijs gewoond en gewerkt. Daar kwam ik mijn Nederlandse vriend tegen. We werkten samen en eerlijk gezegd vond ik hem maar een irritant persoon. Hij had de gewoonte om mijn naam op een rare manier uit te spreken. Maar op een dag na een lange dag werken, gingen we toch samen wat drinken en toen we elkaar beter leerden kennen, vonden we elkaar toch wel leuk. Na afloop van de avond zoende hij me op mijn wang en ik zei: “Dat moeten we vaker doen.” Ik bedoelde ‘wat drinken’, hij dacht ‘zoenen’. Het werd drinken en zoenen.

We hebben na Parijs samen in India gewoond en nu dus in Amsterdam. Hier heb ik eindelijk het gevoel dat ik gevonden heb wat ik zoek in een woonplaats. Ik heb hier een fantastisch sociaal leven. Ik houd van het uitgaan hier, ben een groot fan van elektronische muziek en ik vind Amsterdam een mooie, kleine plaats. Vergeleken bij Mumbai of Parijs is het goed bewoonbaar. Niet zo druk en veel groen. En wat anderen misschien moeilijk vinden aan Amsterdammers, dat waardeer ik juist enorm: hun directheid. Je hoeft je niet af te vragen wat ze bedoelen en dat maakt het prettig omgaan met elkaar. Iedereen heeft eenzelfde instelling. We werken hard gedurende acht uur en daarna is er ook genoeg tijd voor familie en vrienden en thuis zijn. Amsterdam is echt uniek. Een kleine, mooie hoofdstad die om die reden vele toeristen trekt. Dat is wel wat anders dan Turkmenistan. Dat staat op nummer tien van de minst bezochte landen ter wereld.’


2 Amsterdammers hebben de Turkmeense nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen