Ha

Vietnam

Dit is
Ha Pham (1985)

Vaderland
Vietnam

In Nederland sinds
2005

Beroep
Vermogensbeheerder

Dol op
Wandelen door de Jordaan en Amsterdam Oost

Eerste indruk van Amsterdam
Openhartigheid en veel mensen met een vrije geest

‘Ik was één van de lucky ones in Vietnam voor wie het mogelijk was om te studeren in Engeland. Ik was altijd al heel ambitieus en ik wilde graag in het buitenland studeren voor een betere toekomst. Na twee jaar op een kostschool in Engeland te hebben gezeten, ging ik naar Amsterdam. Dat is nu elf jaar geleden.

Hier ben ik onafhankelijk en volwassen geworden. Ik kon bijvoorbeeld niet koken en ik moest op zoek naar een baan. Amsterdam is een stad waar je goede kansen krijgt en als je doorzet en vastbesloten bent, dan kom je er wel.

Ik had geen last van een cultuurschok toen ik hier kwam, ik had natuurlijk ook al twee jaar in Engeland gewoond. Wel zijn er verschillen. Amsterdammers zijn bijvoorbeeld heel direct, Aziaten zijn dat niet. Die zijn zachter en warmer en willen iemand niet kwetsen, dus praten we om dingen heen. Ook het maken van vrienden gaat hier anders. In Vietnam was het heel normaal om vrienden te worden met collega’s. Hier is iedereen heel open en aardig, maar je respecteert elkaars persoonlijke ruimte en er ontstaat geen vriendschap.

Ik houd van de stad. In vergelijking met Hanoi is Amsterdam relatief klein. Ik houd ervan om alles op de fiets te doen. In Vietnam staat de fiets zeg maar onderaan de vervoersladder. Eerst een fiets, dan een scooter en dan een auto. Hier is de fiets nummer 1 en geef je de auto gewoon op. Dat vind ik fantastisch. Ik woon al tien jaar in Oost en heb de buurt zien veranderen. Het is nu een veilige en hippe buurt, een soort nieuwe Pijp.’

449 Amsterdammers hebben de Vietnamese nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen