Ametepe

Togo

Dit is
Ametepe Nugloze (1985)

Vaderland
Togo

In Nederland sinds

1994

Beroep
Financieel data analist

Eerste indruk Amsterdam
Gestructureerd en hectisch

Mist
De buitencultuur

Wil op
Natuurlijke manier begraven worden in Togo

Mijn vader kwam in 1990 naar Amsterdam waar hij trouwde met een Nederlandse vrouw. Op mijn achtste ben ik naar Nederland gekomen om met hem herenigd te worden. Ik vond het als klein jongetje heel spannend om Europa te zien en daarnaast vond ik het leuk om mijn vader weer te zien sinds lange tijd. Maar wat mij niet werd verteld, was dat ik hier zou blijven wonen. Toen ik me dat realiseerde, vond ik het moeilijk. Vooral omdat ik mijn oma, die mij opgevoed heeft, in Togo achter heb moeten laten. Ik woon nu ruim tweeëntwintig jaar in Amsterdam en mag mij gelukkig prijzen met drie moeders; mijn biologische moeder die me ter wereld heeft gebracht, mijn oma die mij onder haar vleugels nam toen ik jong was en mijn Nederlandse moeder, de voormalige vrouw van mijn vader die mij naar volwassenheid heeft gebracht.

Op drieëntwintigjarige leeftijd ben ik voor het eerst weer teruggegaan naar Togo. Dat was een hele mooie reis waarin ik heel veel liefde heb gevoeld. Toen pas realiseerde ik me wat ik allemaal heb achtergelaten voor een beter leven. Toch ben ik erg dankbaar dat ik als Togolees hier kon opgroeien. Het is een bijzondere plek waar ik vandaan kom en waar ik terecht ben gekomen. Wel heeft Togo de basis gelegd tot wie ik nu ben. De normen en waarden die ik hanteer zijn daar gevormd, zoals respectvol en zorgzaam zijn naar de mensen om je heen. In een grote familie waarin ik opgroeide, leerde ik hoe ik goed met mensen om moest gaan. Dat als je je buitenshuis begeeft, je je gedraagt zoals je familie het graag ziet. Ik was dan ook een beetje geschrokken toen ik op achtjarige leeftijd in Amsterdam leeftijdsgenootjes op een brutale wijze tegen hun ouders hoorden praten. Dat is uit den boze in de Afrikaanse cultuur.

Ik ben momenteel werkzaam als Financieel Data Analist en organiseer daarnaast Afrikaans georiënteerde evenementen en workshops. In de toekomst zou ik heel graag een handelsplatform op willen zetten tussen Europa en Afrika. Om mensen samen te brengen en met kapitaal, kennis en knowhow,  jonge ondernemers te ondersteunen om op een duurzame wijze handel te drijven tussen Afrika en Europa.’

191 Amsterdammers hebben de
Togolese nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen