Adeniyi

154 Nigeria

Dit is
Adeniyi Brown Balgon (1975)

Vaderland
Nigeria

In Nederland sinds
2010

Eerste indruk Amsterdam
Koud

Beroep
Schoonmaker

Nigeria in Amsterdam
De Bijlmer

Wil altijd nog
Cameraman worden

‘Ik was getrouwd met een Nederlandse vrouw van Surinaamse afkomst en door haar ben ik vijf jaar geleden in Amsterdam terecht gekomen. Helaas zijn we niet meer samen, drie jaar geleden zijn we gescheiden. Inmiddels heb ik een nieuwe vriendin, zij komt oorspronkelijk uit Ghana.

Voordat ik naar Amsterdam kwam, heb ik mijn inburgeringsexamen gedaan. Uit de boeken die ik daarvoor moest lezen, leerde ik onder andere dat Amsterdam een dure stad is, maar ook dat je dezelfde rechten hebt of je nou arm of rijk bent.

Ik kwam hier in de winter aan en vond het erg koud. Ik houd van Amsterdam in de zomer, maar in de winter vind ik er niks aan. Je moet een jas aan doen en heel veel kleren. In de zomer ga ik graag naar de Dam. Lekker zitten en mensen kijken.

Mijn familie heb ik sinds ik wegging niet meer gezien. Ik mis ze erg. We spreken elkaar natuurlijk wel via skype en Facebook, en dan vertel ik dat Amsterdam eigenlijk net zoals de Nigeriaanse stad Lagos is, waar ik ben opgegroeid. Maar het is me tot nu toe niet gelukt om een ticket bij elkaar te sparen. Zij zijn hier dus nog nooit geweest. Als ze hier ooit zouden komen, zou ik ze meenemen naar Artis. Toen ik pas in Amsterdam woonde, heb ik in het restaurant van Artis gewerkt. De dieren en de natuur van Artis doen me aan Nigeria denken.

Wat ik ook mis in Amsterdam is de Nigeriaanse keuken, vooral de smaak van het eten. Ik vind het eten hier wat flauw, ik mis de peper. Waar ik wel inmiddels dol op ben, is een boterham met kaas. Ik voel me een Amsterdammer, want ik woon hier al vijf jaar en ken de cultuur. Het mooiste van de Amsterdammers vind ik dat ze niet discrimineren.’


1.327 Amsterdammers hebben de Nigeriaanse nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen