Pensiri

Thailand

Dit is
Pensiri Sopawan (1977)

Vaderland
Thailand

In Nederland sinds
2015

Beroep
Cateraar

Eerste indruk Amsterdam
De enorme hoeveelheid fietsen

Dol op
Roeien en hardlopen

Mist
Zoete mango

Wil altijd nog een keer
Sneeuw zien

‘Zes jaar geleden werkte ik in een spa op een tennisclub in Bangkok en daar zag ik mijn Nederlandse vriend voor het eerst. Hij speelde daar een toernooi en ik vond hem leuk met zijn mooie lach. We kregen een relatie en hebben samengewoond in Bangkok. Maar toen mijn vriend weer een vaste baan kreeg in Nederland, ben ik met hem meegegaan en nu woon ik sinds zestien maanden met hem samen in de Pijp.

De eerste keer dat ik in Amsterdam kwam, was ik bang voor de fietsen. En voor al die drukte. Nu vind ik het leuk en fiets ik zelf ook. Bijvoorbeeld op zondag naar Zorgboerderij Klarenbeek aan de Amstel, waar ze groente en fruit verbouwen.


Mijn ouders missen mij wel en ik hen natuurlijk ook, maar ze zijn gelukkig omdat ik hier gelukkig ben. We bellen drie keer per week en daardoor heb ik geen heimwee. Ik ben in de afgelopen zestien maanden ook al twee keer teruggeweest. Of zij ooit naar mij toe komen in Amsterdam betwijfel ik. Ze zijn beiden op leeftijd, mijn vader is blind en mijn moeder heeft vliegangst. Als ik ze aan de telefoon heb, vertel ik ze over Amsterdam, dat het een mooie stad is en dat ik naar Nederlandse les ga en over mijn werk. Ik verzorg de lunch voor twee softwarebedrijven. Vaak maak ik knakworsten, maar ik bereid ook regelmatig Thaise hapjes.

Ik ben boeddhist. Thuis bid ik en ik ga naar de tempel op de Zeedijk. Het Boeddhisme geeft me rust in mijn hart en zo voel ik vrede. Volgens mijn vriend geeft het me inderdaad een bepaalde rust en een acceptatie dat het leven is wat het is. Ik probeer weinig te oordelen en zeker niet te veroordelen.

Ik zou heel graag een keer sneeuw willen zien. Sinds ik hier ben, heeft het nog niet echt gesneeuwd. Eén keer viel er natte sneeuw en waren mijn Thaise vriendin en ik al door het dolle heen. Maar volgens mijn vriend zullen we pas echt gek worden als er sneeuw valt waar we een sneeuwpop van kunnen maken.’

622 Amsterdammers hebben de Thaise nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen