Ingrid

Noorwegen

Dit is
Ingrid Holtermann (1968)

Vaderland
Noorwegen

In Nederland sinds
1987

Beroep
Grafisch ontwerper

Eerste indruk Amsterdam
De geluiden van de tram

Mist
Het wildplukken van paddenstoelen en kruiden

‘Ik was zeven toen mijn vader overleed en tien jaar later overleed ook mijn moeder. Die zomer na mijn moeders overlijden, ging ik twee weken bij mijn broer op bezoek in Rotterdam, waar hij toen woonde en studeerde. Hij had mij ingeschreven voor een studie in Delft, maar we hoorden maar niks. Toen ik bij hem was, kon ik gelijk beginnen. Zo kwam ik in Nederland aan voor een vakantie, met een tas gevuld met zomerkleren, en bleef ik om te studeren.

De eerste keer in Amsterdam herinner ik me nog goed. Overal rinkelende en kleurrijke trams. Die wil ik wel weer terug! Ik vond Amsterdam een speeltuin, zeker in de zomer.

In 1989 kwam ik hier wonen. Mijn broer vertrok naar New York en via vrienden van hem kwam ik aan een appartement in Amsterdam. Daar ging ik wonen, zonder plan. Mijn broer had me als advies gegeven: “Als je denkt dat er iemand op jou zit te wachten in Amsterdam, dan heb je het mis. Je moet er zelf wat van maken.” Dat heb ik ook gedaan en ik rolde van het ene horecabaantje in het andere. Uiteindelijk ben ik grafisch vormgeefster geworden en werk ik nu vanuit datzelfde huis als waar ik toen woonde.

Naar Noorwegen ben ik sinds die zomervakantie maar vier keer terug geweest. Ik heb daar niet zoveel meer en mijn vrienden komen mij opzoeken, dat heb je met Amsterdam. Ik heb wel een hekel aan al die agenda’s van iedereen hier, in Noorwegen ga je veel spontaner bij elkaar op bezoek. Gelukkig is mijn huis een inloophuis. Het was vroeger een hotel, dus dat zal het karma wel zijn.

Twee jaar geleden is mijn vriend, Mickey, overleden. Hij kreeg een hartaanval in de tram. Heel heftig. De politie belde of ik thuis kon komen. Hij was muzikant en op weg om te gaan spelen. Gestorven in het harnas, zeg ik maar. Ik heb me toen echt teruggetrokken. Elke dag een rondje lopen door het Vondelbos. Zo noem ik het Vondelpark als ik het Noorse bos mis. Dan luisterde ik naar Chileense en Braziliaanse muziek, dat heeft me er doorheen gesleept. Er zijn een paar plekken in het park, waar best veel bomen staan. Daar ruik, kijk en knuffel ik de bomen. Natuur doet je hoofd goed.’

415 Amsterdammers hebben de Noorse nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen