Monan

Ivoorkust

Dit is
Monan Eraste Tou
(1982)

Vaderland
Ivoorkust

In Nederland sinds
2010

Beroep
Ouderenverzorger

Eerste indruk van Amsterdam
Een echte piratenstad, mijn opa vertelde over de geschiedenis

Mist
Het Strand

Ivoorkust in Amsterdam
Blijburg aan zee

Wil altijd nog
Eten uit de Ivoorkust presenteren in het Westerpark

Ik kom graag in de driehoek Museumplein, Leidseplein en Rembrandtplein. Dat zijn de plekken waar ik, toen ik net in Amsterdam woonde, heel vaak kwam. De gezelligheid, de mensen, het uitgaan. Het deed me de burgeroorlog in Ivoorkust vergeten. Zes jaar geleden ben ik gevlucht. Ik werd opgepakt omdat ik tegen het regime was en zat vast in de gevangenis. Daar heb ik iemand leren kennen die me geholpen heeft te vluchten. Amsterdam was de eerste plaats waar ik aankwam en ik voelde me meteen verbonden met de stad. Hier heb ik mijn eerste woorden Nederlands gesproken. Hier speel ik voetbal. En hier ontmoette ik mijn Poolse vriendin. Op het Rembrandtplein in discotheek Coco’s, een uitgaanstent waar veel verschillende nationaliteiten komen.

In Ivoorkust heb ik ICT gestudeerd, maar hier in Nederland heb ik voor een studie verzorging gekozen. Ik heb moeite met talen leren en sprak uiteraard geen Nederlands, maar ook geen Engels. Bij ICT wordt er ook veel Engels gesproken en ik dacht: “Laat ik me eerst maar eens volledig op het Nederlands storten en een studie zoeken waarbij ik veel Nederlands moet spreken.” Vandaar verzorging. Ik ben nu afgestudeerd en hard op zoek naar een baan. Ik zou heel graag bij Artsen zonder Grenzen willen werken.

Ik mis niet zoveel uit Ivoorkust. Mijn moeder heeft me verlaten toen ik een baby was en mijn vader is overleden. Ik mis het eten, alhoewel ik ook dol ben op boerenkool met rode worst of spekreepjes. Dat is echt mijn favoriete Hollandse eten. Volgens vrienden mag je het alleen in de winter eten, maar ik lust het het hele jaar door wel.

Amsterdam en Abidjan, de hoofdstad van Ivoorkust, lijken wel een beetje op elkaar. In Abidjan wonen ook bijna honderd verschillende nationaliteiten. Maar wat ik zo leuk vind aan Amsterdam is de vrijheid die hier heerst. Dat is in Abidjan niet zo. Daar is altijd ruzie door culturele en religieuze verschillen. In Amsterdam is de verbondenheid tussen culturen zo goed. Of je nou moslim, boeddhist of protestant bent: het ziet er altijd gezellig uit. Dat mis ik in Afrika.’

88 Amsterdammers hebben de Ivoriaanse nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen