Senate

Lesotho

Dit is
Senate Lesaoana (1989)

Vaderland
Lesotho

In Nederland sinds
2015

Beroep
Student medische informatiekunde

Wil altijd nog
De fiets durven pakken in de stad

Eerste indruk van Amsterdam
Ik hield meteen van de stad en het voelde als thuiskomen

Lesotho in Amsterdam
Dat bestaat niet. Het dichtstbij kom je als je mensen uit Zuid-Afrika ontmoet, maar zelfs dat is het ook niet echt.

Mist
De bergen. Ik mis de lange wandelingen die ik daar kan maken in de bergen

‘Ik volg nu al een jaar mijn masters in Amsterdam, maar eigenlijk was Amsterdam niet mijn eerste keus. Ik dacht dat ik naar Duitsland zou gaan, maar ik kreeg een plek in Amsterdam. Toen ik op Schiphol landde, had ik een heel speciaal gevoel. Een gevoel van thuiskomen. Wat heel gek was, want ik heb nooit gepland of gedroomd dat dit de plek voor mij zou zijn. Het is gek dat ik me hier meer thuis voel dan mijn echte thuis, want daar zijn mijn mensen. Toch was ik altijd al in heel veel dingen geïnteresseerd waarvan mensen zeiden: “Wat een westers ding om te willen doen.” Ik ben bijvoorbeeld heel erg gek op outdoor en extreme sporten. Niemand thuis begreep dat ik zin had in een trektocht door de bergen van drie dagen.

Ik woon in Zuidoost. In het begin vond ik dat jammer, want het voelt niet echt als Amsterdam. Het zou overal kunnen zijn. Nu houd ik van Zuidoost, ik ben erin gegroeid. Ik houd ook van het openbaar vervoer hier. Alles loopt op schema. In Lesotho is dit zo anders, daar heb je alleen maar taxi’s. Je moet geluk hebben om ergens op tijd te komen. Hier is dat zo goed geregeld.

Ik ben opgegroeid bij mijn moeder, samen met mijn broer. We woonden in een groot huis, waar ook de zus van mijn moeder woonde met haar kinderen en nog meer neefjes en nichtjes. Ik heb leren leven met de drukte die dat met zich meebracht. Ik trek me graag terug. Ook hier in Amsterdam. Ik wandel graag bij de Gaasperplas. Dat maakt me gelukkig.

Ik heb geleerd dat de mensen hier direct zijn, maar nog belangrijker: ze zijn eerlijk. Iedereen wordt hetzelfde behandeld en beoordeeld en dat is natuurlijk een groot verschil met Lesotho. Daar worden mensen beoordeeld op wat ze hebben en niet wie ze zijn. Heb je veel geld? Dan sta je zeker vooraan in de rij. Hier voel ik me vrij om te zijn wie ik wil zijn. Het klopt en daarom voelde het als thuiskomen toen ik op Schiphol landde een jaar geleden.’

7 Amsterdammers hebben de Lesothaanse nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen