David

Zimbabwe

Dit is
David Kelly (1975)

Vaderland
Zimbabwe

In Nederland sinds
2011

Beroep
Computerprogammeur

Mist
Wilde dieren in de natuur

Wil altijd nog
Een ballonvaart maken boven de Keukenhof als alles in bloei staat

Zimbabwe in Amsterdam
Het westerpark bij de BBQ’s.

‘Ik ben de vierde generatie van onze familie die is geboren in Zimbabwe en ik heb daar tot mijn vijfentwintigste gewoond. Ik kom uit een gezin van vier kinderen en we hebben, op mijn vader na, allemaal Zimbabwe verlaten. Op dit moment is Zimbabwe het armste land ter wereld en wordt het geleid door de dictator Mugabe.

Ik ben samen met mijn jeugdliefde naar Londen verhuisd. Na negen jaar het snelle en succesvolle, maar stressvolle leven te hebben geleefd, namen we een besluit. We hebben alles verkocht en zijn anderhalf jaar in een camper door Europa getrokken. Niets meer dan wij, onze hond en de camper.

Tijdens deze reis zijn we niet in Nederland geweest, want vrij kamperen is hier niet zo makkelijk. Wel ontmoetten we mensen in Gibraltar die ons vertelden over de voordelen van het leven in Amsterdam. Jaren terug was ik wel eens in Amsterdam geweest en ik was onder de indruk van de stad. Ik vertelde mijn vrienden dat het een coole plek was waar ik graag zou wonen, maar toen had ik nog een huis en een baan in Londen gehad.

Dat was in 2011 heel anders. Na onze reis waren we niet meer verbonden aan Engeland en zijn we gaan kijken naar werkmogelijkheden in Amsterdam. Ik vond een baan en sliep een maand bij een vriend op de bank om een huis voor mij en mijn vrouw te vinden. Zij kwam een maand later met een bus vol spullen en nu wonen we alweer vijf jaar zeer gelukkig bij het Westerpark.

In het eerste jaar heb ik hier meer vrienden gemaakt, dan in die negen jaar in Londen. Mensen zijn hier heel toegankelijk en er is een grote expatwereld. Door de taal steeds beter te leren, word ik meer en meer Amsterdammer en begrijp ik de Nederlandse cultuur beter. Amsterdammers staan meer open voor contact als je de taal spreekt.

Ik ben de organisator van een frisbee groep, en dat is een leuke gemixte groep van Amsterdammers en expats. De outdoorcultuur is in Zimbabwe veel groter dan hier en de mensen zijn daar veel sportiever. Op school alleen al heb je vijftien uur per week sport. Het grote verschil is natuurlijk dat je in Afrika niet veel hebt, en daardoor veel minder materialistisch bent. Mensen hier zijn zo bevoorrecht, dat als je de kraan opendraait er water uitkomt en als je het licht aanknipt er licht is. Mensen nemen dit misschien te vaak voor lief, het is ook moeilijk voor te stellen dat je dat niet hebt, maar als je uit Afrika komt dan ben je hier altijd dankbaar voor.’

34 Amsterdammers hebben de Zimbabwaanse nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen