Jacqueline

Namibië

Dit is
Jacqueline du Toit (1988)

Vaderland
Namibië

In Nederland sinds
2015

Beroep
Accountant

Dol op
Fotografie

Namibië in Amsterdam
Het Amsterdamse bos

Wil altijd nog een keer
De halve marathon lopen

‘Mijn tante reisde veel en zo kreeg ik als kind al veel te horen over Europa. En hoe ouder je wordt, hoe meer je ook meekrijgt via de media. Ik had een rustig beeld van Amsterdam, een multiculturele en vriendelijke stad. Als kind ontstond al het idee dat als ik later groot zou zijn, ik in een Europese stad wilde wonen. Ik heb verschillende steden, zoals Berlijn, Londen en Amsterdam, met elkaar vergeleken en Amsterdam won.

Ik kwam hier voor het eerst in augustus 2015 en dat was ook gelijk mijn verhuizing naar de stad. Ik kon hier voor hetzelfde bedrijf werken als in Namibië. In mijn eerste week vroeg ik mezelf af wat ik hier deed. Het was toch wel erg spannend om naar een stad te verhuizen, zo ver van Afrika. Ik dwong mezelf om eropuit te trekken en nam de tram naar het Museumplein. Daar was de Uitmarkt gaande en ik voelde gelijk: ik ben op de juiste plek. Daar werd ik verliefd op de stad.

Ik voel me geen expat. Ik zie een expat als iemand die op doorreis is, meer als een toerist. Ze worden niet echt onderdeel van de Nederlandse maatschappij, maar hebben een eigen community. Om Amsterdammer te zijn, hoef je niet Nederlands te zijn. Je hoeft geen local te zijn, omdat je een local wordt. De stad geeft je de mogelijkheid om dat te doen. Je wordt geaccepteerd ongeacht waar je vandaan komt en wie je bent. Je hebt de vrijheid om jezelf te zijn en daarom houd ik van deze stad. De stad veroordeelt je niet.

Ik werd van tevoren gewaarschuwd voor de directheid van de Amsterdammers, maar ik vind het juist een hele fijne houding. Het is wat het is en dan weet je dat ook gelijk maar. Daarnaast houd ik van de borrelcultuur met bitterballen. Het doet me denken aan de braaicultuur in Namibië. Natuurlijk mis ik mijn ouders, maar ik mis ook zeker het weer. Ik had van tevoren niet gedacht dat dit een issue zou zijn, maar ik merk dat de zon je wel gelukkiger maakt.’

6 Amsterdammers hebben de Namibische nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen