Laurent

Algerije

Dit is
Laurent Khellout (1969)

Vaderland
Algerije

In Nederland sinds
1991

Beroep
Eigenaar restaurant Raïnaraï

Eerste indruk van Amsterdam
Het paradijs

Mist
De zon en de bergen

Houdt van
Groenten, zonder groenten geen dag


Algerije in Amsterdam

In het rustige deel van het Westerpark heb ik het gevoel dat ik in Algerije ben

‘Het allereerste wat ik deed toen ik in Amsterdam kwam was een jointje roken. Maar toen ik daar zo zat op de grond voor het Centraal Station had ik wel meteen door dat als ik hier bleef ik alleen maar zou gaan roken. En dat was toch niet mijn bedoeling. Na vier uur Amsterdam vertrok ik zodoende naar Texel. Ik was jong en wilde reizen. Eigenlijk was het idee om naar Australië te gaan. Maar de vriend met wie ik zou gaan haakte af en dus ging ik in mijn eentje. Texel voelde voor mij als Australië, dus waarom zou ik zo ver weg gaan. Inmiddels woon ik achttien jaar in Amsterdam en voel ik mij een echte Amsterdammer. Ik vind dat je jezelf Amsterdammer mag noemen als je voor de stad zorgt. Ik doe dat met Rainarai, een nomadisch restaurant met de Algerijnse keuken.

Ik vind Amsterdam de mooiste stad van de wereld. Ik heb zoveel steden gezien. Parijs, Londen: ik vind het smerig daar. Ik ben zo blij dat ik niet in Londen ben gaan wonen, wat ooit ook nog het idee was. Ik had mijn leven gehaat in die stad. Ik ben heel gelukkig in Amsterdam. Het is een overzichtelijke stad. Klein maar fijn. Als je in Londen van de ene naar de andere plek moet ben je uren bezig en allemaal ondergronds. Als ik die mensen uit de metro zie komen dan denk ik: “Het zijn net beesten.”


Elk jaar ga ik terug naar Algerije. Met mijn landrover trek ik de woestijn in. Niets anders dan ik zelf en mijn auto waar ik ook in slaap. Pas na vijfhonderd kilometer zie je iemand. Heerlijk vind ik dat. Om zo na een jaar drukte op het werk mijn kop leeg te maken.

Mijn grootste droom is om een mooi kookprogramma te maken. Van Amsterdam naar Algerije moet het gaan heten. Ik ben dol op koken. En op groentes. Wandelen in het foodcentre tussen al die prachtige groentes. Gelukkiger kan je me niet maken!’

 

616 Amsterdammers hebben de Algerijnse nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen