Fathia

Egypte

Dit is
Fathia Alsaid (1963)

Vaderland
Egypte

In Nederland sinds
1988

Beroep
Tandarts

Eerste indruk van Amsterdam
Schoon, groen en stil maar wel veel regen

Houdt van
Lezen en wandelen in de natuur


Mist
‘De warmte. Zowel van de zon, als soms van de mensen. En de kebab uit Egypte. Die is hier niet zo lekker te krijgen.’

Favoriete plek
‘Het Eye museum. En IJburg, de natuur daar en de brug.’

‘Vanaf 1988 woon ik in Amsterdam, ik kwam mee met mijn partner die hier zijn master biologie ging doen. In het begin miste ik mijn ouders, familie en vrienden heel erg. Ik stortte me op mijn man en op mijn kinderen die ik daarna kreeg: twee zonen en twee dochters. En ik begon aan een studie tandheelkunde. Een druk leven, maar dat was mijn manier om niet verdrietig te zijn. In 1997 ben ik afgestudeerd, iets wat ik zonder mijn man nooit had kunnen doen, want hij zorgde voor de kinderen als ik naar de universiteit ging.

Wat ik van mijn ouders heb meegekregen en wat ik ook aan mijn kinderen door wil geven is: wees aardig voor anderen, heb respect voor elkaar en gun een ander dingen. Nog steeds ben ik mijn ouders heel dankbaar dat ze mij dit meegegeven hebben. Het heeft ervoor gezorgd dat ik een goed mens ben geworden. Dat klinkt raar om van jezelf te zeggen, maar ik hoor het vaak van andere mensen terug. “Je bent een mens met een gouden hart”, zeggen ze dan.

Ik heb in de loop der jaren vier tandartspraktijken opgebouwd, verspreid over de hele stad. Ook hierin probeer ik goed te doen. Ik vind het niet erg om mensen te behandelen die pijn hebben maar het niet kunnen bekostigen. Veel collega’s sturen patiënten in dit soort gevallen weg. Elk jaar zet ik voor elke praktijk een bedrag opzij waarmee ik mensen die het niet kunnen betalen kan behandelen. En met kerst krijgen mensen een behandeling cadeau.

Wat ik nog heel graag zou willen, is een project opstarten waarmee ik buitenlandse vrouwen ondersteun om verder te komen in de maatschappij. Vrouwen die zeker de capaciteiten hebben, maar door externe factoren niet verder komen. Op kleine schaal heb ik in mijn eigen praktijk al diverse tandartsassistenten gemotiveerd om verder te studeren en zijn er nu al een vijftal tandarts of mondhygiëniste geworden.

Helaas vecht ik nu zelf tegen iets heel anders. Anderhalf jaar geleden is er uitgezaaide darmkanker bij mij geconstateerd. Hoewel ik ziek ben en chemokuren onderga, blijf ik wel werken. Ik wil niet thuisblijven. Ik houd niet van zwak zijn. En ik hoop, nee ik ga ervan uit, dat alles goed komt.’

4.653 Amsterdammers hebben de Egyptische nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen