Ana

Georgië

Dit is
Ana Basheleishvili (1986)

Vaderland
Georgië

In Nederland sinds
2013

Woont in
De Pijp

Beroep
Business controller bij TomTom

Dol op
Zomer en festivals

Georgië in Amsterdam
‘Georgië ziet er zo anders uit en er is zo’n andere mentaliteit. Er is niet een Georgisch restaurant hier of iets dergelijks. Daar is ook niks mis mee, want ik wil ook niet daar zijn, ik wil hier zijn.’

Mist
‘Ik mis mijn familie, maar ook mijn kapper. Ik ga elke zes maanden terug en dan laat ik ook gelijk mijn haar doen!’

Wil altijd nog 
Een eigen appartement kopen

‘Ik was eenentwintig jaar toen ik met een vriend mee kon naar Amsterdam. Het kwam zo uit en na die trip stond Amsterdam in mijn geheugen gegrift als een coole plek. Dat ik hier ooit zou komen te wonen, leek me uitgesloten. Georgië behoort niet tot de Europese lidstaten, dus om hier te kunnen wonen en werken is heel moeilijk. Toch heb ik drie jaar geleden gesolliciteerd op een functie bij TomTom en binnen een paar weken was het een feit: ik ging verhuizen naar Amsterdam. Fantastisch!

Mijn hele familie woont in Georgië, ik ben de enige die naar het buitenland is gegaan. Het verbaasde niemand, ik heb altijd al veel gereisd. Mijn moeder was vooral heel blij en trots dat het gelukt was. Ze heeft me al een aantal keer bezocht en snapt dat ik het hier naar mijn zin heb. Amsterdam heeft de mentaliteit van een wereldstad, maar is toch klein en mooi. De diversiteit, de vrije geest van de mensen en het culturele aanbod maken het perfect voor mij. Aan het weer kan ik niet wennen. Ik heb echt zon nodig, maar ja, als de zon hier ook nog altijd schijnt dan was het te perfect.

Ik heb veel lof voor de Amsterdamse mannen. Ze zijn ontzettend knap. Een op de vijf ziet er gewoon goed uit. Daarnaast is er meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen en mannen koken hier! In Georgië heerst meer een machocultuur. Een man in de keuken is niet mannelijk genoeg natuurlijk.

Amsterdam heeft me aangemoedigd om mezelf te zijn. In Georgië zijn er veel meer ongeschreven regels over wat normaal gedrag is. Hier kan je succesvol zijn, alle mogelijkheden daarvoor zijn hier aanwezig. De stad heeft mijn persoonlijkheid gevormd en ik voel me comfortabel en sterk. Ik wil hier nog wel een tijd blijven, in ieder geval vijf jaar en dan zien we wel weer verder.’

 

90 Amsterdammers hebben de Georgische nationaliteit

 

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen