Andrew

Swaziland

Dit is
Andrew Mills (1990)

Vaderland
Swaziland

In Nederland sinds
2011

Woont in
Zuidoost

Beroep
O
nline reisagent

Dol op
Kamperen en vissen

Favoriete plek
De Albert Cuyp markt. Het herinnert me aan de lange markten in Swaziland waar ik elke ochtend naar toe ging voor fruit en groenten. 

Mist
Het landschap. In Nederland is alles zo vlak, in Swaziland is het bergachtig

Wil altijd nog
Naar het Rijksmuseum 

 

“Mijn allereerste indruk van Amsterdam was: “Wat een drukte!” Ik kwam met de trein vanaf Schiphol op het Centraal Station aan en ik zag al die mensen op de fiets en in de trams die af en aan reden. Zelfs vergeleken bij Londen waar ik twee jaar daarvoor gewoond had was het druk, laat staan vergeleken bij Swaziland. Ik vond het overweldigend. Maar wat me ook meteen opviel was dat de mensen op straat heel aardig en behulpzaam zijn. Ik voelde me direct welkom.

Ook na vijfeneenhalf jaar wonen in Amsterdam heb ik dat gevoel nog steeds. Het is mooi dat onbekenden je een helpende hand bieden. Een paar maanden geleden had ik me tijdens het squashen geblesseerd. Ik was aan het trainen tegen de muur en was er dus in mijn eentje. Ik probeerde op mijn fiets te stappen, maar omdat mijn pols gebroken was, ging dat heel moeizaam. Iemand zag dat ik veel pijn leed en bood aan om me naar het ziekenhuis te brengen met de auto. Dat soort gebaren vind ik tekenend voor Amsterdam en is een mentaliteit die ik ken uit Swaziland.

Mijn ouders hadden eerst wel hun bedenkingen toen ik vertelde dat ik naar Amsterdam ging verhuizen. Net als velen dachten ze bij Amsterdam vooral aan drugs. Maar ze zijn hier geweest en zijn net als ik verliefd op de stad geworden. Sterker nog: ze zijn een beetje jaloers op mij dat ik hier woon.

Het is voor iemand uit Swaziland niet heel gebruikelijk om naar Europa te verhuizen. Als mensen al uit Swaziland vertrekken is het eerder naar Zuid-Afrika. Mijn vader is afkomstig uit Engeland en stond erop dat ik in Engeland ging studeren. Hij is zelf door de liefde in Swaziland terecht gekomen. Hij was op reis naar Australië en bij een overstap in Zimbabwe besloot hij langer in Afrika te blijven. Zo kwam hij ook in Swaziland terecht, waar hij mijn moeder ontmoette.  Hij is bij haar gebleven en ze zijn nog steeds gelukkig getrouwd met z’n tweetjes. En dat in het land waar polygamie toegestaan is. De huidige koning van Swaziland is met een stuk of vijftien vrouwen getrouwd en ook mijn opa had drie vrouwen. Ik ben zelf vrijgezel en inmiddels is het ook niet meer van deze tijd om met meerdere mensen getrouwd te zijn. Een goede ontwikkeling vind ik. Swaziland heeft het hoogste aantal aidsslachtoffers van de wereld en met meerdere partners is de kans om die ziekte te verspreiden alleen maar groter. Ook in mijn familie en vriendenkring zijn er mensen aan Aids overleden. Dit is iets waar ik mij grote zorgen om maak.”

3 Amsterdammers hebben de Swazische nationaliteit

 

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen