Bernadette

Guyana

Dit is
Bernadette Bastemeijer (1972)

Vaderland
Guyana

In Nederland sinds
1985

Woont in
Zuidoost

Beroep
Fitnesstrainer en gewichtsconsulente

Dol op
Caribisch carnaval

Eerste indruk van Amsterdam
Een rustige stad voor een hoofdstad, met veel natuur 

Favoriete plek
‘Het Gaasperpark en het Nelson Mandelapark in Amsterdam Zuidoost. Ik vind het heerlijk om te kijken naar hoe mensen daar aan het trainen zijn, om er zelf te sporten en van al die gezinnen die daar barbecueën. In Amsterdam Zuidoost bezoek ik vaak theatervoorstellingen, het Kwakoefestival en geniet ik van de bosrijke omgeving waar je lekker doorheen kan wandelen. Je komt er tot rust. En voor mij voelt het als thuis.’

‘Ik woon nu alweer eenendertig jaar in Amsterdam. Ik ben in Guyana geboren en via Suriname, waar we drie jaar hebben gewoond, ben ik met mijn moeder, mijn twee zusjes en mijn broertje naar Nederland gekomen.

Mijn vader was ons al voorgegaan en woonde in Rotterdam. Niet lang nadat we in Nederland aankwamen, zijn mijn ouders gescheiden en gingen wij met mijn moeder in Amsterdam Zuidoost wonen. Daar woon ik nu nog steeds. Ik vind Amsterdam Zuidoost heel fijn om te wonen. De bomen, de natuur, de parken. En als ik drukte wil, dan zoek ik die wel op in het centrum van Amsterdam of de Amsterdamse Poort. In Gaasperdam, waar ik woon, vind ik rust. De koeien grazen in de wei niet ver bij mijn huis vandaan en dat is net als thuis in Guyana. Ik vind Amsterdam een ge-wel-dige stad! Er is heel veel te doen.

Ik ben één keer terug geweest naar Guyana, dat was in 2013. Iedereen waarschuwde me en vertelde slechte verhalen over mijn land. Mij werd onder andere verteld dat je daar berooft kunt worden, maar overal ter wereld kun je beroofd worden. Ik heb me totaal niet onveilig gevoeld. Ik heb nog één tante daar wonen en iedereen uit het dorp waar ik vandaan kom kent haar en andersom. Die sociale controle mis ik hier wel. Ik vind sociaal contact heel belangrijk en probeer dat te creëren via mijn baan als fitnesstrainer en gewichtsconsulente. Ik organiseer diverse activiteiten waarbij mijn klanten elkaar op een andere manier leren kennen. Zo organiseer ik Escape weekenden waarbij we gezamenlijk sporten, eten en feestavonden hebben.

Maar wat ik ook graag doe, is carnaval vieren. Met diverse andere culturen uit het hele land gaan we de diverse carnavalsfeesten af in Rotterdam, Berlijn en Londen. Dan kom je echt in de cultuur van Guyana, met Soca, Calypso en Reggae muziek. Dat zijn alle drie muzieksoorten waar verhalen van ons in verteld worden. Soca en Calypso teksten  bevatten vaak verhalen over ons leven in de Cariben en is vaak vrolijk, terwijl reggae vaak liefdesverhalen zijn. 

402 Amsterdammers hebben de Guyaanse nationaliteit 

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen