Navila

Nicaragua

Dit is
Navila Platteau (1989)

Vaderland
Nicaragua

In Nederland sinds
2015

Woont in
De Pijp

Beroep
Filmproducent

Dol op
Jazzballet en hiphop

Nicaragua in Amsterdam
‘Bij mij thuis met andere half Nicaraguaanse mensen. Dan praten we Spaans en koken we samen Nicaraguaanse gerechten.’

Wil nog graag
Logeren in zo’n prachtige villa aan de Weteringschans

Mist
Mijn familie. We zijn heel erg close. Elke zondag gingen we uit eten en aten heerlijk “churrasco”. Die momenten mis ik.’

‘Mijn moeder komt uit Nicaragua en werkte op de Nicaraguaanse ambassade in Nederland. Zo leerde ze ongeveer dertig jaar geleden mijn Nederlandse vader kennen en zijn ze samen naar Managua, de hoofdstad van Nicaragua, verhuisd. Daar zijn mijn broer en ik geboren. Toen ik acht jaar was, hebben we vijf jaar in Den Haag gewoond. Daarna hebben we in Italië, Spanje en Nicaragua gewoond.

In 2011 ging ik vrienden opzoeken in Amsterdam. Ik logeerde bij een meisje wat ook half Nicaraguaans en half Nederlands is. Zij woonde in de Pijp en we gingen naar een festival. Het was zomer en we picknickten in het park. In Den Haag vond ik het grijs met weinig mensen op straat, Amsterdam was een andere kant van Nederland die ik nog nooit gezien had. Ik vond het hier geweldig en ik wist: na mijn studie wil ik hier wonen.

Zo komt het dat ik tien maanden geleden hier kwam wonen. Ik woon in de kamer van het meisje bij wie ik in 2011 logeerde. Ik heb in veel landen gewoond en daarom heb ik heel veel diverse vrienden. Die diversiteit vind je ook heel erg in de stad terug. Ik vind het leuk om zoveel verschillende mensen te ontmoeten.

Mijn vader werkt voor een Nederlands bedrijf vanuit Nicaragua, daarom is hij hier een aantal keer per jaar. Hij vindt het geweldig dat ik voor Nederland heb gekozen en het was denk ik zijn droom dat ik me hier zo goed zou voelen. Hij heeft lang in Den Haag gewoond en ik vind het leuk dat als hij hier is, ik hem mee kan nemen in mijn Amsterdam.

Amsterdam is de plek waar ik volwassen word. In Nicaragua woonde ik nog bij mijn ouders. Hier heb ik voor het eerst echt een eigen leven met een fulltime baan. Amsterdam is perfect voor deze fase. De volgende vraag zal zijn: wil ik hier blijven? Een huis kopen? Een carrière voortzetten? Het grootste verschil met Managua is dat er daar niet echt een centrum is. In de jaren zeventig is dat verwoest door een aardbeving en de stad is er organisch omheen gegroeid. En je vervoert je er altijd met de auto. In Amsterdam kan alles met de fiets of lopend, wat voor weer dan ook. Al houd ik nog niet van de regen.’

30 Amsterdammers hebben de Nicaraguaanse nationaliteiy

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen