Samuel

Kameroen

Dit is
Samuel Kingue Ebelle (1961)

Vaderland
Kameroen

In Nederland sinds
1990

Woont in
West 

Beroep
Barman

Eerste indruk van Amsterdam
Rustiek en ongedwongen

Favoriete plek
‘Het
Vondelpark, het Waterlooplein en de Noordermarkt.’

Mist 
Vriendelijkheid op straat

Kameroen in Amsterdam
‘Het groen in de parken en de ongedwongen en rustige levensstijl in Amsterdam doet me denken aan Kameroen.’

Wil altijd nog
Zijn eigen bar beginnen

‘Ik ben in Kameroen geboren en in Frankrijk opgegroeid. Zesentwintig jaar geleden besloot ik naar Amsterdam te gaan, op zoek naar spanning, naar het onbekende. Toen ik in Frankrijk woonde, kwam ik al vaak in de weekenden naar Amsterdam en was ik al onder de indruk van wat een schoonheid deze stad te bieden heeft. Ook vind ik de moderne, ongedwongen en rustige maatschappij van Amsterdam zeer aantrekkelijk. Amsterdammers zijn ontspannen, mensen proberen niet zo’n indruk te maken en vrouwen gaan zonder make-up de straat op. Vanaf het eerste moment werd ik bevangen door de schoonheid en de diversiteit van de stad.

Ik mis niet echt iets uit Kameroen. Ik ben niet nostalgisch, ik schrijf mijn eigen geschiedenis. Natuurlijk is het verleden een deel van mij, maar ik probeer mijn horizon te verbreden. Desondanks moet je nooit vergeten waar je vandaan komt, nooit je identiteit verliezen. Die combinatie maakt de harmonie. Ik werk als barkeeper en ben gespecialiseerd in cocktails. Zowel bij een goede smaakvolle cocktail als in het leven gaat het om de juiste mix en balans.

Door dit werk kom ik in contact met allerlei soorten mensen, culturen en mentaliteiten. Heel leuk en leerzaam. De diversiteit in Amsterdam maakt me niet angstig, maar inspireert me juist. Het doet me het mooie van verschillen inzien, in plaats van alleen maar de conflicten. We hebben diversiteit nodig. Ik geloof niet in religies of politiek. Ons gemeenschappelijk streven zou heel simpel moeten zijn: het vinden van harmonie.’

122 Amsterdammers hebben de Kameroense nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen