Naleye

Cambodja

Dit is
Naleye Sultan Buddista (1963)

Vaderland
Cambodja

In Nederland sinds
1974

Woont in
De Pijp

Beroep
Beeldend kunstenaar

Dol op
Vrolijke mensen

Wil na zijn dood
Ingegoten worden in biologische epoxy en daarna de ruimte ingeschoten worden

Cambodja in Amsterdam
 ‘In de rosse buurt is een boeddhistische tempel, om de hoek bij de Waag. Daar hangt die geur uit mijn jeugd. Geur doet zoveel met je. De eerste keer dat ik daar binnenkwam, dacht ik: “Oh jee dit herken ik!” De wierrook en de sfeer.’

‘Ik ben geboren in Cambodja. Via een omweg ben ik in Nederland gekomen toen ik elf jaar was. We zijn weggegaan vlak voor de verschrikkingen van Pol Pot. Mijn vader komt oorspronkelijk uit Somalië en was een succesvol zakenman in Cambodja. Onder Pol Pots regime moesten alle buitenlanders en intellectuelen weg en dus gingen we naar mijn vaders geboorteland: Somalië. Daar heb ik vervolgens van mijn vijfde tot mijn tiende gewoond. Van een boeddhistische samenleving kwam ik in een moslimland terecht. Dat was wel even wennen. Op een gegeven moment was het in Somalië ook niet meer veilig en zijn we naar Milaan gegaan, waar een zus van mij woonde die getrouwd was met een Italiaanse man. Daarna hebben we in Brussel gewoond, waar een broer zat. Uiteindelijk kwamen we op mijn elfde in Nederland terecht, waar weer een andere zus woonde die met een Nederlandse man was getrouwd. Ze had tegen mijn moeder gezegd: “Kom naar Nederland mama, met de jongens.” En zo belandden we in Leiden. Weer een andere taal die ik moest leren. Overigens spreek ik alle talen nog steeds allemaal. Van Vietnamees tot Italiaans, Engels, Frans tot Nederlands.

Toen ik eenentwintig was, ben ik naar Amsterdam gegaan en nooit meer weggegaan. Gelukkig. Hier heb ik mijn partner ontmoet en we hebben twee zonen van veertien en zestien. Ook heb ik nog een zoon van mijn ex-partner. Die zoon is nu zevenentwintig en woont en werkt als model in New York. Ik heb dus drie mooie zoons en ik heb mijn leven om hen heen gebouwd. Ik ben een kunstenaar geworden, die zijn eigen tijd kan indelen, om zo een papa te kunnen zijn die thuis is voor zijn jongens. Bij mijn eerste zoon heb ik dat een beetje gemist. Bij mijn twee jongste ben ik heel betrokken en daar zijn we allemaal heel blij mee.

Mijn moeder woont nog steeds in Leiden. Ze is inmiddels al heel oud: drieënnegentig. Elke week van dinsdag tot donderdag ben ik bij haar om voor haar te zorgen. In Azië zorg je voor de ouderen, tot aan de dood toe.

Ik woon al achttien jaar in de Pijp en dat bevalt me heel goed. Mijn vrouw zegt weleens over mij: “Hij praat met iedereen.” Ik vind het gewoon leuk om te weten hoe het is met de Chinese buurvrouw. Als conceptueel kunstenaar werk ik het liefste met gerecycled materiaal.  Ik werk de laatste jaren als adviseur voor MRP Development, een van de grootste gebeid ontwikkelaars van Nederland met als kernwaarden de ‘tripple bottom line’: Profit, People and Planet. Met de focus op veel groen en urban farming.

Maar mijn grootste droom is een kasteel kopen in Zuid-Frankrijk. Met een kruidentuin, een atelier en mensen de gelegenheid geven om op retraite te gaan.

21 Amsterdammers hebben de Cambodjaanse nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen