Jasmin

Duitsland

Dit is
Jasmin Moeller (1982)

Vaderland
Duitsland  

In Nederland sinds
2004

Beroep
Kunstenares

Dol op

Haar werk, kungfu, yoga en tennis

Mist

De Duitse bossen en de DM is een soort drogisterij in Duitsland. Wat de HEMA is voor Nederlanders is de DM voor Duitsers en Zwiebelschmalz. Het klinkt vies maar is ongelooflijk lekker. Oorspronkelijk is het dierlijk vet met uien en spek. Tegenwoordig is het in een vegetarische en biologische variant te verkrijgen en die verkopen ze dan weer bij de DM. Zoet en hartig werkelijk waar verslavend! 

Duistland in Amsterdam
Goethe Instituut, daar spreken de receptionisten met een Duits accent

Wil begraven worden in
Sauerland, waar haar opa en oma ook liggen

“Mijn eerste huis in Amsterdam was op het Spui. Een toplocatie, maar geen mogelijkheden om je auto te parkeren.  Die had ik op mijn eerste dag in Noord geparkeerd en met het pontje voer ik naar mijn nieuwe huis. Het was een koude dag in november, maar wel met prachtig licht en glinsterende zon. De aankomst in Amsterdam met dat schitterende weer en de aanblik op de stad was magisch. De boottocht herinnerde mij aan Istanbul en New York, en gaf Amsterdam de charme van een wereld- metropool. Ik was enorm aan het genieten, het was gewoon ongelooflijk en ik was erg blij dat dit mijn nieuwe heimatstad zou zijn.

Wat ik in het centrum heel erg mis is dat het niet gemengd is. Het centrum is voornamelijk blank en rijk. Voor mij is een grote stad een multiculturele stad. Hier in Amsterdam zijn de nationaliteiten veelal geclusterd. Nu woon ik in Osdorp. Toen ik voor de eerste keer met de tram naar Osdorp ging was dat een openbaring “Hey er wonen toch allochtonen in Amsterdam”. Adres geeft ook status. Spui 1 geeft een andere status dan Osdorp. Vind ik een interessante ervaring. In Osdorp is het alsof ik op vakantie ben. Het is er lichter, platter en opener. In de binnenstad is alles dicht op elkaar gebouwd en zie je de lucht bijna niet meer. De mensen in Osdorp zijn vriendelijker, rustiger, relaxter. In het centrum hoorde ik elke dag een draaiorgel voor mijn deur. Supervervelend. Het maakte ons soms zo razend dat we ervan droomden hem met rotte tomaten te bekogelen! In Osdorp hoor je spelende kinderen en vogeltjes fluiten.  Amsterdam is op zijn mooist vanaf het water. Zeilen bij Durgerdam. Het ultieme vakantiegevoel!” 

9.089 Amsterdammers hebben de Duitse nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen