Kayed

Verenigd Arabisch Emeraten

Dit is 
Kayed Alqasemi (1983)

Vaderland 
Verenigd Arabische Emiraten

In Nederland sinds
2014

Woont in
IJburg

Beroep
Promovendus wiskunde UvA

Dol op
Duiken, lezen en American football

Wil altijd nog
Fietsend Nederland door

Favoriete plek
‘Onder het Rijksmuseum. Ik was daar ’s nachts met een vriend, er speelde een man op de saxofoon en ik dacht: “Het lijkt wel een scene uit een film.”’

Verenigde Arabische Emiraten in Amsterdam
‘Amsterdam-Zuid. Door de grote en luxe huizen die daar staan.’

Mist
De warmte

‘Voordat ik naar Amsterdam verhuisde, had ik nooit gedacht dat ik hier terecht zou komen. Amsterdam was wat mij betreft marihuana en de Wallen, waarom zou ik daar naartoe gaan? Een jaar later woonde ik er. En vind ik het de coolste stad van de wereld.

Ik ben geboren in de Verenigde Arabische Emiraten. Toen ik achttien was, verhuisde ik naar Engeland om daar te studeren. Vervolgens heb ik vijf jaar in Dubai, één van de emiraten, gewerkt, waar ik mijn Nederlandse vrouw ontmoette. Samen hebben we twee jaar in Australië gewoond. Hoewel mijn vrouw en ik Melbourne de beste plaats op aarde vonden om te wonen, vonden we het tegelijkertijd te ver weg van alles en iedereen en besloten we naar Europa te gaan. Mijn moeder is Duits en familie van mij woont in Frankfurt.

Ik wilde mijn PhD gaan doen en heb me toen aangemeld in zowel Bonn als in Amsterdam en in Amsterdam werd ik aangenomen. Mijn vrouw regelde een huis op de Nieuwmarkt en we lieten onze meubels overkomen uit Australië. Ik kwam binnen in het kleine huisje, keek naar het trappengat en zag meteen dat ons bed hier nooit doorheen ging passen. De maten van de huizen in Amsterdam zijn iets anders dan in Australië en Dubai. Sowieso was alles zo anders dan waar ik tot nu toe had gewoond. Het was een cultuurshock en tevens een unieke ervaring, zo naast The Red Light District en de coffeeshops.

Inmiddels hebben we de Nieuwmarkt verlaten en wonen we op IJburg. Na de jaren van lekker in de stad wonen, waren we toe aan iets anders. De vele toeristen en de geur van marihuana als ik naar de Albert Heijn ging, wogen niet meer op tegen het voordeel van in het centrum wonen. Daarbij zijn de huizen op IJburg goedkoper en groter en ben ik nu sneller op mijn werk. Ik ben heel erg gelukkig in mijn huis en zou het zelfs bijna mijn favoriete plek in de stad willen noemen.

Toch willen we uiteindelijk terug naar Dubai. De luxe manier van leven die daar gewoon is, daar houd ik van. Bovendien kun je in Dubai meer verdienen. We hebben een zoontje van drie maanden. We hebben net zijn paspoort van de Verenigde Arabische Emiraten gehaald en hij heeft ook een Nederlands paspoort. Mijn vrouw is thuis van hem bevallen en dat is letterlijk zo goed bevallen, dat we niet meer naar een land willen waar je alleen in een ziekenhuis kan bevallen. Dus eigenlijk willen we wachten met teruggaan naar Dubai tot al onze kinderen zijn geboren. Thuis.’

11 Amsterdammers hebben de nationaliteit van de Verenigde Arabische Emiraten

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen