Aliena

Tonga

Dit is
Aliena Lolohea (1998)

Vaderland
Tonga

Woont in Amsterdam sinds
1998

Woont in
Nieuw Sloten

Beroep
Scholier

Dol op
Indisch eten

Favoriete plek
‘Chinatown.’

Wil altijd nog
Dat er in Amsterdam een Tongaanse ambassade komt

Tonga in Amsterdam
'Pacificus festival bij de Westergasfabriek en b
ij ons thuis. We hebben veel beelden en kleden uit Tonga en rieten matten op de grond, wat ook echt Tongaans is.’

‘Mijn vader is geboren in Tonga. Tijdens zijn studie in Frankrijk ontmoette hij mijn Nederlandse moeder en samen gingen ze naar Nederland, waar mijn zusje en ik geboren zijn. Inmiddels wonen mijn ouders niet meer samen. Al in 2000, toen ik twee jaar was, ging mijn vader alleen terug. Ze hadden toen nog wel een relatie, maar het lukte hem niet om in Nederland te wonen. Mijn vader miste zijn cultuur en de gewoontes van Tonga, die zijn hier heel anders. Tonga is een arm land, maar in sociaal opzicht juist heel rijk. Het is een klein eiland en daardoor kent iedereen elkaar. Het is niet heel moeilijk om een grote sociale kring te hebben. Mijn vader miste dat in Nederland.

In 2008 zijn we met het hele gezin naar Fiji gegaan, waar mijn vader toen werkte. Ik was tien jaar en tot mijn twaalfde heb ik daar gewoond. De twee beste jaren van mijn leven. Terugkomen vond ik niks aan en nog steeds heb ik dat gevoel een beetje. Amsterdam is een fijne stad, maar ik voel me toch meer thuis in de Pacific. Europa is te stedelijk voor mij. 

Later wil ik politicologie gaan studeren. Mijn uiteindelijke doel is om politicus te worden bij de Europese Unie, om zo de relatie tussen Europese landen en Tonga te verbeteren.

Men weet niet zoveel van Tonga. Een willekeurige greep van feitjes over dit land: Tonga is een eilandengroep en ligt vlakbij Fiji, het is een Koninkrijk en één van de weinige landen die nooit een kolonie is geweest. Opmerkelijk is dat er geen stoplichten zijn en dat 90% van de bevolking lijdt aan diabetes. Er zijn veel dikke mensen in Tonga, dat komt omdat er al generaties lang veel vet gegeten wordt.

Ik zie er niet Tongaans uit. Het meest Tongaans aan mij is dat ik trots ben dat ik Tongaans ben. Ik vind het een prachtig land en het feit dat er weinig Tonganen hier zijn, maakt dat ik me bijzonder voel. Hoewel ik er pas twee keer ben geweest, voel ik me enorm verbonden met het land.’

1 Amsterdammer heeft de Tongaanse nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen