Delphine

Mali

Dit is
Delphine Groot (1989)

Vaderland
Mali

In Nederland sinds
1997

Woont in
Jordaan

Beroep
Eigenaar winkel Bobo Couture, hiermee breng ik Afrikaanse mode naar hier

Dol op
Mensen gelukkig maken

Wil altijd nog
Een eigen verhalenbundel schrijven 

Mist
Gezelligheid en warmte van familie en vrienden. Hier heeft iedereen het altijd druk, waardoor je veel eenzaamheid voelt.’

 Mali in Amsterdam
Amsterdam Zuidoost, omdat hier veel Afrikanen zijn.’

‘Ik ben geboren in Mali. Toen ik acht jaar was, trouwde mijn moeder met een Nederlander en verhuisden we naar Wageningen. Daar heb ik zes jaar gewoond. Vervolgens zijn we naar Togo geëmigreerd voor het werk van mijn tweede vader, waar ik de middelbare school heb gedaan. Toen we in Wageningen woonden, kwamen we al regelmatig in Amsterdam omdat mijn tante hier woonde. De eerste keer vond ik het heel indrukwekkend, vooral The Red Light District. Zoiets geks had ik nog nooit gezien.

Mijn tante woonde in de Javastraat, in een fijne multiculturele buurt, waar ik later zelf ook drie jaar heb gewoond. Helaas is Oost wel aan het veranderen, dat komt door de zogenaamde gentrifacation waarbij alle sociale woningen particuliere woningen worden. De huurprijzen gaan omhoog en alleen mensen met hoge inkomens kunnen deze huren nog betalen.

Voor mijn studie ben ik naar Amsterdam gekomen, ik studeerde Sociale Geografie, richting internationale ontwikkeling, maar omdat ik uiteindelijk meer geloof in handel dan in ontwikkelingshulp, begon ik na mijn afgeronde studie, mijn eigen bedrijf. Ik ontwerp kleding, die ik laat maken in Mali en Togo. Als kind heb ik veel gereisd en daardoor weet ik dat de lokale mensen veel talent hebben. Ik wil dat deze talenten gezien worden en op deze manier kan ik de lokale bevolking helpen. De kledingstukken die ik ontwerp worden allemaal gemaakt van Afrikaans textiel, het ontwerp heeft Europese invloeden. Zo breng ik beide werelden bij elkaar.

Sinds zes weken heb ik ook een eigen winkel, waar ik deze kleding verkoop. De winkel heet: Bobo-couture. Bobo is de stam in Mali waar ik bij hoor. In Afrika hoort iedereen tot een bepaalde stam, met zijn eigen tradities en taal.’

23 Amsterdammers hebben de Malinese nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen