Orhan

Kosovo

Dit is
Orhan Galjus (1955)

Vaderland
Kosovo

In Nederland sinds
1999

Woont in
Zuid-Oost

Beroep
Journalist

Dol op
Het maken van radioprogramma’s

Mist
Gewoon even kletsen met iemand zonder van tevoren een afspraak te maken 

Kosovo in Amsterdam
'Als ik de trap oploop bij café De Kroon aan het Rembrandtplein voelt het nog steeds alsof ik naar de radiostudio ga.’

‘Ik ben geboren in Joegoslavië. Dat land bestaat nu niet meer en ik ben eigenlijk bewoner  van een nieuwe land, de Republiek Kosovo. Deze wereld verandert elke zestig jaar en ook Europa kent oorlogen. Wij moeten iets doen om deze oorlogen te stoppen. Voor mij moet verandering betekenisvol en progressief zijn en niet alleen maar landsgrenzen veranderen. Voor mij verandert het alleen te snel, je moet je eigen roots steeds terugvinden. Ik ben opgegroeid in een land dat steeds kleiner werd.

Nu ben ik Amsterdammer en het is ongelooflijk wat er in mijn leven is gebeurd. Ooit op school maakte een klasgenoot een quiz met vragen als: hoe oud ben je? En: waar kom je vandaan? Maar ook met vragen als: waar woon je over tien, twintig en dertig jaar? Ik vulde bij de laatste drie vragen Amsterdam in. Dit omdat we bij aardrijkskunde geleerd hadden over de tulpen van Amsterdam en ik dacht: in een land waar zulke mooie bloemen worden geproduceerd, daar moeten de mensen vast net zo mooi zijn. Toen was ik veertien jaar en nu weet ik dat die droom is uitgekomen.

In  April 1990 kwam ik naar Amsterdam. In Kosovo was de oorlog nog niet begonnen, maar ik deed op de radio verslag van de situaties die er speelden en maakte vergelijkingen met het Palestina conflict. Hierdoor werd ik ontslagen en verliet Kosovo. Ik kwam niet naar Amsterdam als politiek vluchteling, maar om te kunnen werken in een stad waar persvrijheid is. Snel kon ik aan de slag bij Salto, de Amsterdamse publieke omroep. Zij deden het eerste verslag over Roma in West Europa. Later ging ik ook werken voor MART radio, waar ik voor het eerst de kans kreeg te spreken over de ontwikkeling van mijn thuisland Kosovo.

Ik kreeg een woning in Zuidoost, een buurt die als gevaarlijk te boek stond, maar dat wist ik niet en ik zag het ook niet. Ik was heel verbaasd dat ik met mensen in het Engels kon communiceren, en dat ik mensen uit Afrika en andere continenten, ontmoette bijvoorbeeld. Wij hadden geleerd dat alle Afrikanen donker gekleurd waren, maar ik leerde zoveel verschillende soorten mensen kennen. Ik kon nu pas mensen uit mijn eigen land begrijpen, door de diversiteit die Amsterdam heeft. Amsterdam heeft mij laten zien dat harmonie bereikt kan worden als we elkaar respecteren en liefhebben. Amsterdam is als een regenboog, met zoveel ongelooflijke mensen.

Mijn Nederlanderschap heeft me een visie gegeven en een andere kijk op mijn eigen land. Amsterdam heeft me een levensles geleerd en met deze mindset kan je overal ter wereld leven, als je je droom maar najaagt. 

27 Amsterdammers hebben de Kosovaarse nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen