Claire-Marie

Malawi

Dit is
Claire-Marie Munro (1967)

Vaderland
Malawi

In Nederland sinds
1993

Woont in
Centrum

Beroep
Personal assistent bij Euronext

Malawi in Amsterdam 
‘Dat bestaat niet.’

Malawi proeven
‘Ik maak scrambled eggs met een kick, lekker pittig. Ik ben thuis opgegroeid met afrikaans en Indiaas eten, daar experimenteer ik graag mee.

Mist
'
Hoe ouder ik word, hoe meer ik verlang naar het landschap van mijn jeugd. De heuvels en de natuur, de ruimte en het niet hebben van buren. Echt kunnen ademen.’

Wil altijd nog 
Een keer beeldhouwles nemen

‘In Malawi zat ik op een internationale school en daar leerde ik van Nederlandse vriendinnen tot tien tellen in het Nederlands. Toen mijn oudere zus met een Nederlandse man trouwde, vond mijn moeder het beter als we allemaal bij elkaar zouden blijven en daarom verhuisden mijn moeder en ik met haar mee naar Zwijndrecht. Na drie jaar hadden we het daar wel gezien, dus toen ik vijftien jaar was, verhuisden we naar Londen omdat mijn moeder daar familie had.

Helaas overleed mijn moeder in 1993. Ik had mijn professor gevraagd of ik één jaar met mijn studie kon stoppen, om de dood van mijn moeder te verwerken en bleef dat jaar in Amsterdam. Ik was hier nog nooit geweest, ook niet toen we drie jaar in Zwijndrecht woonden. Ik vond het hier ongelooflijk mooi en heerlijk klein. Na Londen en New York, waar ik ook drie maanden heb gewoond, vond ik het zo overzichtelijk hier. Je kan gewoon op je fiets stappen en in maximaal dertig minuten ben je aan de andere kant van de stad. Dat is echt een luxe. Ik voel de vrijheid van Amsterdam en kijk ook nu nog steeds mijn ogen uit. Ik heb na dat jaar mijn studie afgemaakt in Londen en in 1996 kwam ik hier definitief wonen.

Wat ik niet snap hier is dat de afstand tussen familie zo groot is, qua gevoel en ook letterlijk. Mensen zeggen bijvoorbeeld: “Mijn ouders wonen helemaal in Friesland, dus ik zie ze weinig.” Dat vind ik vreemd. In Malawi ben je soms wel uren onderweg, maar je doet veel moeite voor je familie. Ook op sociaal vlak is het in Malawi anders. Een feestje is bijvoorbeeld voor iedereen, jong en oud. Er is muziek en iedereen is samen. Je neemt het lekkerste eten mee dat je maar kan maken, de tafel staat vol. Oma’s dansen met kleinkinderen, vaders met dochters en ga zo maar door. Hier is dat zo anders. Een verjaardag in een kring en gescheiden feestjes voor familie en vrienden. Er is veel meer afstand. Dat was wel even een cultuurschok.

Op dit moment is Madonna in Malawi en dan merk je weer dat mensen soms een heel verkeerd beeld hebben van het land. Toen ik hier net kwam vroegen mensen de raarste dingen als “ Hadden jullie daar stromend water en elektriciteit? Woonde jullie in een hut?”. Er is natuurlijk heel veel armoede in Malawi, maar als je een beetje geld hebt kan je er ook als een koning leven. ’

5 Amsterdammers hebben de Malawiaanse nationaliteit 

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen