Amelia

Centraal Afrika Republiek

Dit is
Amelia Fernhout (1990)

Vaderland
Centraal-Afrikaanse Republiek


In Nederland sinds
1996

Woont in
West


Beroep 
Modeontwerpster

Wil altijd nog 
Haar collectie presenteren op de Amsterdam Fashion Week

Eerste indruk 
De drukte op Schiphol

Mist
'De warmte, de liefde, de familie, de gezelligheid, het rode zand, het stoffige en zelfs de geur zal ik nooit vergeten.’

Kan niet wennen aan
‘De kou. Ik heb het altijd koud.

‘Over Nederland wist ik niet meer dan dat het er koud was en dat het er sneeuwde. Toen ik zes jaar was, vertelde mijn moeder dat we naar Amsterdam gingen verhuizen. Zij was vier jaar eerder verliefd geworden op een Nederlandse man die een rondreis maakte in Afrika. In 1996 vertrokken we en veel begreep ik er niet van. Ik dacht dat we even weg gingen en daarna weer terug zouden gaan naar de Centraal-Afrikaanse Republiek. Moeilijk was het afscheid van mijn oma, ik was heel erg aan haar gehecht. Het besef dat ik mijn ‘meme’ lange tijd niet zou zien, drong pas een week later bij me door en daar had ik grote moeite mee.

In een dikke winterjas kwamen we in augustus 1996 aan. We vielen zeker op in die warme jassen tussen de mensen in luchtige kleding en op slippertjes. Het was wennen, het was meteen duidelijk dat ik ergens anders was. Flats had ik bijvoorbeeld nog nooit gezien. In Bangui, de stad waar ik ben opgegroeid, was ik niet zoveel buiten. Ik ging niet naar school en ik was de hele dag thuis en liep altijd achter mijn oma aan. Ging zij de was doen, dan ik ook. Ging zij koken, dan ik ook. Hier in Amsterdam ging ik meteen naar school. Ik vond het heel eng en ik was niet gewend aan veel kinderen om me heen. Ik was heel erg verlegen en overal bang voor.

Na twee weken had ik gelijk een verjaardagsfeestje. Mijn Nederlandse vader bracht me en ik kon niemand daar verstaan. Gelukkig was er één iemand die een beetje Frans sprak en iets voor me kon vertalen. Ik keek stilletjes toe, glimlachte veel en deed mee. De stoelendans had ik snel door. Ik was super scherp en pikte eigenlijk alles snel op. In één maand sprak ik Nederlands.

Ik voel me helemaal thuis hier. Ik heb mezelf kunnen ontwikkelen. Ik houd van de drukte, de stad, de multiculturele samenleving en van mode. Het enige wat ik echt eng vind, is fietsen in de stad. Ik kan wel goed fietsen hoor, maar ik heb het idee dat iedereen gek wordt op de fiets en er zijn totaal geen regels. Naar de Centraal-Afrikaanse Republiek ben ik nooit meer teruggegaan vanwege de oorlog. Ik zou heel graag willen, maar het is daar niet veilig. Mijn oma woont gelukkig inmiddels in Frankrijk.’

2 Amsterdammers hebben de Centraal-Afrikaanse nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen