Rayianur

Bangladesh

Dit is
Rayianur Rahman 

Vaderland
Bangladesh

Woont in Amsterdam
7 jaar

Woont in
Zuidoost

Beroep
Scholier

Dol op
Tennis

Eerste indruk van Amsterdam
Koud

Mist
'Mijn familie, dat is zeker'

Wil altijd
Dokter worden op Harvard University

‘Ik was zeven jaar toen we hiernaartoe kwamen. Amsterdam leek ons aantrekkelijk en beter dan Bangladesh, wat een ontwikkelingsland is. Ik vond het wel spannend om naar een nieuw land te gaan. We kwamen aan in januari en ik herinner me nog goed dat ik het koud had. Dat had ik nog nooit meegemaakt, zo koud. En ik zag ook voor het eerst sneeuw. In het begin had ik alleen maar hele dikke kleren aan.

Toen we net in Amsterdam waren, woonden we in Osdorp. De kinderen hadden daar niet door dat ik nog geen Nederlands sprak en vroegen dingen aan me in het Nederlands, die ik uiteraard niet verstond. Nu wonen we in Zuidoost. En zit ik in Zuid op school, op het Sint-Nicolaas Lyceum. Ik studeer veel, later wil ik denk ik dokter worden. Mijn oom is ook dokter. Hij studeert aan Harvard, daar wil ik later ook naartoe.

Ik ben moslim en in het weekend ga ik naar de moskee. De Taibah Moskee in Zuidoost, dat is de grootste moskee van Nederland. Het is traditie om alleen met mannen te gaan, dus ik ga met mijn vader en mijn broertje. Eigenlijk hoor je op vrijdag te gaan, maar dan zit ik op school.

Amsterdam is een aantrekkelijke plaats, helemaal ontwikkeld. Het is er niet te druk, er wonen aardige mensen en er zijn goede regels over hoe mensen met elkaar omgaan.

Toch voel ik me nog steeds een buitenlander, omdat ik uit een ander land kom. Ik lijk ook niet op een Amsterdammer, ik heb een andere cultuur en godsdienst. Dat wil niet zeggen dat ik me gediscrimineerd voel, want dat word ik niet. Ik heb een Nederlands paspoort en ben ook wel vernederlandst. Vorig jaar ging ik naar Bangladesh en toen vond ik het daar heel warm. Voor vakanties wil ik wel terug naar Bangladesh, maar een leven ga ik daar niet opbouwen. Ik heb daar wel lang gewoond, maar mijn basis is hier.’

288 Amsterdammers hebben de Bengalese nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen