Cilia

Peru

Dit is
Cilia Rodriguez (1990)

Vaderland
Peru

In Nederland sinds
2009

Woont in
Centrum

Beroep

Ondernemer

Peru in Amsterdam
De Pijp is net zo oud en hip als Barranco in Lima

Wil altijd nog
Dat haar app Getlooks wereldwijd gebruikt wordt

Mist
‘Mijn familie en het eten. Ik kook zelf Peruaans thuis, maar dat smaakt toch anders dan in Peru.’

Favoriete plek
'
Ik houd heel erg van de Pijp. Het is lekker jong en trendy.’ 

‘Hoewel ik inmiddels al drie jaar in Amsterdam woon, kan ik nog steeds de weg niet vinden zonder Google Maps te raadplegen. Ik ben echt een beetje dom wat dat betreft. Mijn doel is dat ik binnen een paar jaar de hele stad uit mijn hoofd ken.

Zeven jaar geleden kwam ik vanuit Peru naar Nederland om te studeren. Een Nederlandse vriendin in Peru had me verteld over de mogelijkheden van de studie Internationaal business en development in Eindhoven en het leek me interessant. Het was de bedoeling dat ik na mijn studie terug naar Peru zou gaan, maar in plaats daarvan besloot ik in Amsterdam te gaan wonen om een stage te lopen. Dat was zo’n leuke tijd! Toen ik erna terug was in Peru en een baan aangeboden kreeg in Amsterdam, wist ik meteen dat dat was wat ik wilde.

Mijn moeder was niet al te blij dat ik wegging uit Peru, ik ben haar enige kind. Maar ik ga elk jaar naar huis. Het voelt dubbel. Ik mis mijn familie, maar ik heb hier mijn leven.

Hoe mijn toekomst eruitziet, weet ik nog niet. Ik ben gestopt met plannen maken. Inmiddels is gebleken dat die plannen toch altijd anders lopen.

Na zeven jaar in Nederland heb ik een Latin heart en een Dutch mind. Het fijne van Peru is de warmte van de mensen. Iedereen is altijd blij. Ook als er problemen zijn, zijn mensen nog steeds aan het dansen. Wat ik echt heel vervelend vind aan de Peruanen is het feit dat iedereen altijd te laat is. Twee uur te laat is standaard en dat terwijl ik heel punctueel ben. Wat dat betreft ben ik een echte Nederlander. Ik houd er ook heel erg van hoe alles hier georganiseerd is. Ik voel me daardoor veilig. Er is goed nagedacht over allerlei regels. Minder vind ik de hoge belastingen en dat Nederlanders zo gierig zijn. Als je uitgaat, wordt alles tot op de cent nauwkeurig uitgerekend en gedeeld.’

365 Amsterdammers hebben de Peruaanse nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen