Anna

Estland

Dit is
Anna Lillioja (1988)

Vaderland
Estland

In Nederland sinds
1994

Beroep
Journalist en copywriter

Eerste indruk Amsterdam
Gezellig en uitnodigend

Wil altijd nog
Naar de sauna op het Volkshotel

Mist

Leven in harmonie met de natuur en zwart brood en sprotten in olie

Estland in Amsterdam
Het meest in de richting komt Cafe de Ceuvel in Noord. Daar heb je dat wijdse gevoel wat je in Estland ook meer hebt, omdat de omgeving minder druk is. En dat soort plekken heb je in Estland ook veel - jonge mensen die op een creatieve manier, met weinig middelen iets opzetten

“Ik weet het nog heel goed, alleen in de trein van Rotterdam naar Amsterdam. Als je het station uitkomt en al die oude gebouwen ziet: Zo’n mooi pittoresk plaatje. Het was liefde op het eerste gezicht. Ik werd overdonderd door het gevoel. Ik wist zeker dat ik hier zou gaan wonen.

Hier is het fijn. Het is wel groot, maar niet te groot, heel overzichtelijk en alles kan op de fiets. Amsterdam heeft alles wat een grote stad heeft, maar is toch een gezellige boel.

De eerste periode in Amsterdam ging hand in hand met het uit huis gaan, het echt zelfstandig worden. Het was een periode van losweken van m’n ouders en een relatie aangaan met de stad. Het was een groot gevoel van vrijheid en misschien projecteerde ik die zelfstandigheid ook wel op de stad. Als 19 jarige voelde ik me koning te rijk. Amsterdam was een speelveld waar alles mocht.

Ik mis de natuur heel erg. Het is zo vol hier, overal loopt wel een weg of staat een huis of gebouw. Wat er aan natuur is, is ook zo aangelegd. Er wordt zo duidelijk gezegd “ dit is natuur en geniet ervan” . In Estland is er heel veel natuur en niet zo’n natuur-cultuur als hier. Kinderen weten welke paddenstoelen je wel en niet mag plukken. Mensen zijn daar niet zo vreemd van de natuur. Hier is de natuur een monument, je mag het bekijken, maar geen deel van zijn. In Estland staan mensen veel meer bij de natuur.”

132 Amsterdammers hebben de Estse nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen