Maria

Kaapverdië

Dit is
Maria Santos (1960)

Vaderland
Kaapverdië

In Nederland sinds
1992

Beroep
Huishoudelijk manager

Dol op
Vakantie, want dan ga ik naar huis

Wil altijd nog
Beter Nederlands leren spreken

Mist
‘Er is hier geen Kaapverdisch restaurant om bijvoorbeeld
cachupa te kunnen eten. Dat is een met maïs gemaakt gerecht met bonen, vlees of vis en met spitskool en wortels. Maar ik heb nergens aan hoeven wennen qua eten. Ik eet alles. Ik vind zelfs spruitjes lekker.’

Kaapverdië in Amsterdam
‘De grachten. Ik kom van een eiland en als ik water zie, denk ik meteen aan thuis.’ 

‘Ik was meteen verliefd op deze mooie stad. Hiervoor heb ik een jaar in Lissabon gewoond, wat ook een mooie stad is, maar aan Amsterdam was ik meteen verknocht. Inmiddels woon ik langer hier dan in Kaapverdië. Ik kwam hier aan en ik was thuis. Ik heb meteen getracht de taal te leren en daardoor vond ik integreren niet zo moeilijk. De belangrijkste normen en waarden zijn gelijk. Zoals: wat niet van jou is, daar blijf je van af.

Helaas is er een jaar geleden wel bij me ingebroken. Toch voel ik me veilig in Amsterdam. Ik laat me niet wegjagen, het kan overal gebeuren. Dus ik ga door met leven en niet zielig zitten doen. En verder doe ik geen onverstandige dingen. Als ik met het openbaar vervoer in de stad ben gekomen en het wordt laat, dan ga ik met een taxi terug en niet met de nachtbus.

Ik heb me nooit gediscrimineerd gevoeld. Collega’s zeggen dat ook weleens tegen mij: “Jij hebt het nooit over discriminatie.” Dan zeg ik: “Ik ben Maria en jij bent Jan, we spreken elkaar aan op naam en niet op kleur.” Ik verdedig mezelf niet met mijn kleur, maar met mezelf. Met mijn kracht en mijn wijsheid. Ik ga nooit van het slechtste uit. We moeten met z’n allen positief zijn, dan komt alles goed.

Ik heb nooit een dag zonder werk gezeten, ik heb nooit in de WW gezeten, ik werk al achtentwintig jaar voor dezelfde baas. Ik doe mee in de maatschappij. Ik vind het niet meer dan normaal dat ik belasting betaal. Mijn bonus in december en mijn vakantiegeld in mei daarvan geef ik een gedeelte aan goede doelen. Ik ben een Amsterdammer en Nederland is mijn land. Ik heb haar lief!’

103 Amsterdammers hebben de Kaapverdische nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen