Zakhieh

Afghanistan

Dit is
Zakhieh Heidari (1962)

Vaderland
Afghanistan

In Nederland sinds
1996

Woont in
Oost

Beroep
Bedenkt traditionele recepten voor Afghaans restaurant Mantoe

Dol op
Koken

Eerste indruk van Amsterdam
Druk en veel verschillende mensen 

Mist
‘Mijn familie, het landschap, het klimaat, de fruitbomen en de gezelligheid op straat.’

Favoriete plek
‘De Jordaan en Oost. Ik ben vaak op een van die twee plekken dus ik ken het ook goed. Leuke sfeer, altijd gezellig en altijd wat te doen.’ 

 

‘Negentien jaar geleden zijn mijn familie en ik voor de Taliban gevlucht uit Afghanistan en kwamen we in Nederland terecht. Na in Noord-Brabant en Friesland te hebben gewoond, besloten we om naar Amsterdam te gaan. We hadden altijd in Kabul gewoond en we misten het leven in de stad.

Met ons gezinnetje kwamen we in Amsterdam-Oost terecht. Hier voelden we ons direct thuis. In het centrum staan de huisjes heel dicht op elkaar, maar in Oost, net buiten het centrum, is het lekker groen en is er meer ruimte. Ook vond ik het opvallend dat er zoveel verschillende mensen wonen in Oost. We hebben buren uit allerlei landen en zo kwamen we ook in aanraking met culturen die we niet kenden. Dat was wel erg indrukwekkend, hoe alles en iedereen voor elkaar openstond.

Ik heb hier echt geleerd dat zelfs verschillende mensen in harmonie met elkaar kunnen leven. Je hoeft niet hetzelfde te zijn. Toch kunnen Amsterdammers wel iets meer voor elkaar openstaan en elkaar helpen ongeacht of je er zelf wat aan hebt of niet. In Afghanistan heb je meer een gevoel van saamhorigheid, dat is in Amsterdam veel minder.

Mijn kinderen hebben een Afghaans restaurant in de Jordaan geopend, restaurant Mantoe. Hierdoor hebben ze een stukje Afghanistan naar de stad gebracht, met als doel om mensen kennis te laten maken met onze cultuur. De saamhorigheid, de gastvrijheid en natuurlijk de lekkere gerechten van Afghanistan worden daar sterk vertegenwoordigd. Ik werk zelf helaas niet. Om toch bezig te blijven, vind ik het leuk om af en toe bij Mantoe te gaan kijken. Mijn hobby is koken dus dat is een ideale plek voor mij.

Waar ik over tien jaar woon? Waar mijn kinderen ook zijn. Dat vind ik het belangrijkst. Maar ik vind het zeker prettig wonen in Amsterdam.’

1.893 Amsterdammers hebben de Afghaanse nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen