Margita

Tsjechie

Naam
Margita (32)

Komt oorspronkelijk uit
Tsjechië

Woont in
Sloterdijk

Woont in Nederland sinds 
2013

Tsjechië in Amsterdam
Ceskoslovensky Bar

“Ik heb nooit echt een besluit genomen om in Amsterdam te gaan wonen. Het was toevallig. Ik besloot mijn leven te veranderen en het lot bracht me hier. Het jaar 2012 was een jaar met enkele ups, maar voornamelijk met downs. Ik verloor een boel geld door mijn eigen stomme schuld. Mijn relatie ging uit en ik had geld nodig. Dus ik besloot het buiten Tsjechië te zoeken. Toevallig ontmoette ik een oude vriend die net terug was na 2 jaar werken in Nederland. Ik vroeg hoe hij daar aan was gekomen en hij vertelde over een uitzendbureau. Ik ging ernaartoe, deed een Engelse test en ik kon gaan. Ik verliet mijn huurflat, verkocht al mijn meubels en tekende mijn nieuwe contract zonder te weten wat voor bedrijf het precies was en waar ik naar toe ging. Ik wist alleen dat het ergens in Nederland was. En uiteindelijk werd ik in Amsterdam geplaatst.

Het was geen liefde op het eerste gezicht. Ik vind de stad zeker leuk, maar die taal!! Ik dacht dat ik er nooit iets van zou begrijpen. Ik luisterde naar de radio en kon niet eens 1 woord herkennen. Maar het was grappig. Het was precies de verandering die ik nodig had op dit moment in mijn leven. 3 maanden nadat ik hier was gekomen deed ik mee aan een  voetbaltoernooi tijdens de Gaypride 2013 in het Westerpark. We werden derde en dat was het moment dat ik verliefd werd op de stad en mijn leven in deze stad.

Toch zijn er daarna mindere momenten geweest in Amsterdam. Voornamelijk door mijn gezondheid. De afgelopen 1,5 jaar heb ik erg met mijn gezondheid lopen sukkelen. En dan verlangde ik naar huis, naar Tsjechië. Maar als het dan weer beter met me ging dan wilde ik toch blijven. Het is een soort Italiaans huwelijk. Het is vechten of liefde en niets daartussenin. Geen balans. Maar uiteindelijk, het klinkt als een cliché, maar: Thuis is waar je hart is.”

378 Amsterdammers hebben de Tsjechische nationaliteit

180Nationalities.TextByStorySupply

Ontdek andere verhalen